Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για κίνδυνο κατάρρευσης προειδοποιεί η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης

Για κίνδυνο κατάρρευσης προειδοποιεί η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης

Η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε  για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους», καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από το πρωί στην Τρίπολη και καπνός υψωνόταν από πολλές περιοχές στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της πόλης.

Η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους», καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από το πρωί στην Τρίπολη και καπνός υψωνόταν από πολλές περιοχές στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή της η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό των μαχών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους».

Η κυβέρνηση υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Αμπντάλτα αλ Τένι εμποδίστηκε την Πέμπτη από μια πολιτοφυλακή να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μίτιγκα, κοντά στην πρωτεύουσα.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 120, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.

Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Οι αντίπαλοί τους τους κατηγορούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται μαχητές και αξιωματικοί του στρατού του Καντάφι, οι οποίοι συμμετείχαν στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011.

Παρόλα αυτά λίβυοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις αυτές είναι μέρος μιας μάχης επιρροής μεταξύ πολιτικών ομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές και τους παρατηρητές, οι φιλελεύθεροι κέρδισαν περισσότερες έδρες από τους ισλαμιστές, οι οποίοι έκτοτε προσπαθούν να επιβληθούν στο στρατιωτικό πεδίο.

Πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχηματισμό επιτροπής που έχει στόχο να έρθει σε επαφή με τις αντιμαχόμενες πλευρές για την επίτευξη εκεχειρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024