Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απέρριψε το Ισραήλ την πρόταση Κέρι για εκεχειρία στη Γάζα

Απέρριψε το Ισραήλ την πρόταση Κέρι για εκεχειρία στη Γάζα

Η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τροποποιήσεις επί του σχεδίου που έχει υποβάλλει στις δύο πλευρές ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Δεκαοκτώ ημέρες «κλείνει» η σύγκρουση με τους Παλαιστινίους να μετρούν περισσότερους από 800 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, ενώ η βία επεκτείνεται στη Δυτική Όχθη. Διεθνή διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών φιλοξενεί το Σάββατο η Γαλλία.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τροποποιήσεις επί του σχεδίου που έχει υποβάλλει στις δύο πλευρές ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Δεκαοκτώ ημέρες «κλείνει» η σύγκρουση με τους Παλαιστινίους να μετρούν περισσότερους από 800 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Η βία επεκτείνεται στη Δυτική Όχθη, όπου έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματιστεί το τελευταίο 24ωρο στις χειρότερες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Διεθνή διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών φιλοξενεί το Σάββατο η Γαλλία σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στις προσπάθειες μεσολάβησης. Στο Παρίσι θα μεταβούν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τουρκίας και Κατάρ, ενώ θα παραστεί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας ότι η μεσολαβητική πρόταση στην παρούσα της μορφή απορρίφθηκε ομόφωνα και το Ισραήλ επιδιώκει τροποποιήσεις πριν συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών.

Εκ μέρους της Χαμάς δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος επίσημη απάντηση στην πρόταση Κέρι.

Η απάντηση αναμένεται να δοθεί από τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσαάλ, ο οποίος βρίσκεται στη Ντόχα του Κατάρ, όπου και είχε συνάντηση την Παρασκευή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το πλήρες περίγραμμα της πρότασης του Τζον Κέρι δεν έχει γνωστό. Ωστόσο, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, περιλαμβάνει διακοπή των εχθροπραξιών για λίγες ημέρες, κατά τις οποίες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να συνεχίζουν την καταστροφή σηράγγων στη Γάζα που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι η πρόταση -την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη- προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για επτά ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να παραμείνει ο στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.

Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί επίσης τις ΗΠΑ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Η ισραηλινή επιχείρηση που διεξάγεται από ξηράς και αέρος στη Λωρίδα της Γάζας έχει συμπληρώσει πλέον 18 ημέρες, αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 800 Παλαιστίνιους νεκρούς, οι περισσότεροι άμαχοι -ανάμεσά τους τουλάχιστον 190 παιδιά. Τριάντα δύο νεκροί, οι περισσότεροι στρατιώτες, είναι οι νεκροί της ισραηλινής πλευράς.

Η βία έχει εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη όπου έξι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στις χειρότερες συγκρούσεις που ξεσπούν με τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και χρόνια.

Ο ισραηλινός στρατός τέθηκε σε κατάσταση «ύψιστης επιφυλακής» στη Δυτική Όχθη την Παρασκευή, η οποία κηρύχθηκε ως «ημέρα οργής» για τους νεκρούς της Λωρίδας της Γάζας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024