Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πυραυλικά συστήματα παραδίδει η Ρωσία στους αυτονομιστές

ΗΠΑ: Πυραυλικά συστήματα παραδίδει η Ρωσία στους αυτονομιστές

Με εξελιγμένα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου διαμετρήματος ετοιμάζεται να οπλίζει τους αυτονομιστές η Ρωσία, βάσει ανακοίνωσης του Πενταγώνου. Η παράδοση είναι άμεση, επίκειται ακόμη και εντός της ημέρας, αναφέρουν οι ΗΠΑ εν μέσω αλληλοκατηγοριών Μόσχας-Κιέβου για διασυνοριακές επιθέσεις με πυρά πυροβολικού και όλμους. Περισσότεροι από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη μεθόριο, αναφέρει ο πρεσβευτής των των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Με εξελιγμένα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου διαμετρήματος ετοιμάζεται να οπλίζει τους αυτονομιστές η Ρωσία, βάσει ανακοίνωσης του Πενταγώνου. Η παράδοση είναι άμεση, επίκειται ακόμη και εντός της ημέρας, αναφέρουν οι ΗΠΑ εν μέσω αλληλοκατηγοριών Μόσχας-Κιέβου για διασυνοριακές επιθέσεις με πυρά πυροβολικού και όλμους.

Περισσότεροι από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη μεθόριο, αναφέρει την ίδια στιγμή ο πρεσβευτής των των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχος της Συμμαχίας είχε δηλώνει εντός της εβδομάδας ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να καταγράφει στοιχεία για μετακίνηση όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ακόμη και μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα πυραυλικά συστήματα έχουν μεταφερθεί κοντά στη μεθόριο, και η παράδοσή τους μπορεί να γίνει «ανά πάσα στιγμή, πιθανώς και σήμερα».

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να προμηθεύσουν [τους αυτονομιστές] με βαρύτερα και πιο εξελιγμένα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων άμεσα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.

«Πιστεύουμε ότι μπορούν να μεταφέρουν αυτό τον εξοπλισμό ανά πάσα στιγμή» δήλωσε ο συνταγματάρχης Ουόρεν, προσθέτοντας ότι τα συστήματα είναι διαμετρήματος άνω των 200 χιλιοστών.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου έρχεται εν μέσω του εντεινόμενου διπλωματικού «πολέμου» Ρωσίας-ΗΠΑ, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα για «αβάσιμες» κατηγορίες και «αντιρωσική ρητορική» με στόχο να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Στο στόχαστρο του ρωσικού ΥΠΕΞ βρίσκεται η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ μετά και τη δήλωσή της ότι η Ρωσία βάλλει με πυρά πυροβολικού από το έδαφός της κατά Ουκρανών στρατιωτών.

«Διαψεύδουμε τους αβάσιμους δημόσιους υπαινιγμούς τους οποίους επαναλαμβάνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ καθημερινά» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.

«Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τις προηγούμενες ημέρες αναπαρήγαγε αντιρωσικά κλισέ, τα οποία η Ουάσινγκτον προσπαθεί επίμονα να επιβάλει στη διεθνή κοινή γνώμη» προσθέτει το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφερόμενο στην Μαρί Χαρφ, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της CIA.

Οι ΗΠΑ «που υποστήριξαν το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο […] μοιράζονται την ευθύνη για την αιματοχυσία» στην Ουκρανία, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλοντας «εκστρατεία δυσφήμησης» εναντίον της Ρωσίας.

Στην ενημέρωση του Τύπου την Πέμπτη η Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι πυρά πυροβολικού στοχεύουν από ρωσικό έδαφος κατά θέσεων του στρατού στην Ουκρανία, και παράλληλα η Μόσχα ετοιμάζεται να παραδώσει στους αυτονομιστές πιο ισχυρά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.

«Επιστρέφοντας» τις κατηγορίες, η Ρωσία κατήγγειλε την Παρασκευή πλήγμα στο έδαφός της με βλήματα όλμου από την ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι πρόθεση ήταν να δολοφονηθούν μέλη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Αυτοί που έβαλαν από την Ουκρανία εκτέλεσαν τον βομβαρδισμό σκοπίμως με πρόθεση να σκοτώσουν αξιωματούχους των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε ρωσική επιτροπή έρευνας, επισημαίνοντας ότι κανένας από τους αξιωματικούς δεν έχει τραυματιστεί.

Ρώσος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι έως 40 βλήματα όλμου που ερρίφθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις έπεσαν στη στη ρωσική επαρχία Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία.

Από ρωσικής πλευράς διαψεύστηκαν, εν τω μεταξύ, κατηγορίες του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι πύραυλοι οι οποίοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να είχαν εκτοξευτεί από τη Ρωσία.

Η κατάρριψή τους έγινε σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το σημείο όπου πριν από μία εβδομάδα συνετρίβη το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024