Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στρώνουν το δρόμο για απαγόρευση του κομμουνισμού στην Ουκρανία

Στρώνουν το δρόμο για απαγόρευση του κομμουνισμού στην Ουκρανία

Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο, δήλωσε ότι θα προσβάλει στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια την απόφαση της ουκρανικής Βουλής για διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση του αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης για απαγόρευση του κόμματος.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο, δήλωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση της ουκρανικής Βουλής για διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αρχικά στα δικαστήρια της χώρας και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χτες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ την ίδια ημέρα δικαστήριο του Κιέβου άρχισε να μελετά το φάκελο που απέστειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ζητά την απαγόρευση του κόμματος.

Η νέες Αρχές του Κιέβου κατηγορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι ακολουθεί φιλορωσική πολιτική και υποστηρίζει τους αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ ανακοινώνοντας την απόφαση με την οποία επιχειρείται ένα σοβαρό πλήγμα για στους ουκρανούς κομμουνιστές.

Η εκδίωξη του Κομμουνιστικού Κόμματος από τη «Βέρκοβνα Ράντα», την ουκρανική Βουλή, και η δικαστική έρευνα για την απαγόρευσή του έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία εντείνονται οι επιχειρήσεις του στρατού στην Ανατολική Ουκρανία και κυριαρχεί στη χώρα ο εθνικισμός και ο αντι-κομμουνισμός.

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο, χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της πλειοψηφίας του ουκρανικού Κοινοβουλίου και σε συνέντευξή του σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» δήλωσε ότι «θα πολεμήσουμε» εναντίον της.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας είχε αρχικά 33 βουλευτές, όμως έχουν απομείνει 23 σε σύνολο 450 βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Στις τελευταίες εκλογές είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων. Η διάλυση της Κονοβουλευτική Ομάδας των κομμουνιστών στηρίχτηκε στην πρόσφατη αλλαγή του Κανονισμού της ουκρανικής Βουλής, που επιτρέπει στον πρόεδρο του Σώματος να διαλύει μία ομάδα εάν ο αριθμός των μελών της μειωθεί σημαντικά από τις τελευταίες εκλογές, μια ρύθμιση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς φωτογραφική για την περίπτωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την αποτυχία υπερψήφισης του νόμου για τη ρύθμιση του ενεργειακού τομέα και την αύξηση της χρηματοδότησης του στρατού, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και του πολέμου με τους αυτονομιστές.

Η παραίτησή του ήρθε ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων Ουντάρ (Γροθιά) και Σβόμποντα (Ελευθερία).

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, χωρίς την συμμετοχή των κομμουνιστών.

Η σύνθεση του ουκρανικού Κοινοβουλίου δεν έχει ανανεωθεί μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο διάδοχός του, νεοεκλεγείς πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στήριξε την κίνηση που οδηγεί σε νέες εκλογές, οι οποίες θα «καθαρίσουν τη Βουλή από τους πράκτορες της Μόσχας», όπως υποστηρίζουν οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις.

Επιμέλεια: Γιάννης Μανδαλίδης


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024