Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χτύπημα με όλμους από την Ουκρανία καταγγέλλει η Ρωσία

Χτύπημα με όλμους από την Ουκρανία καταγγέλλει η Ρωσία

Πλήγμα στο έδαφός της με βλήματα όλμου κατήγγειλε την Παρασκευή η Μόσχα. Σύμφωνα με ρώσο αξιωματούχο της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, βλήματα όλμου που ερρίφθησαν από την Ουκρανία έπληξαν την επαρχία Ροστόφ. Την ίδια στιγμή, στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν πως σχεδόν 100.000 άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, ενώ άλλοι 130.000 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία. Για τον πρώτο ομαδικό τάφο στο Σλαβιάνσκ κάνει λόγο το Κίεβο.

Πλήγμα στο έδαφός της με βλήματα όλμου κατήγγειλε την Παρασκευή η Μόσχα. Σύμφωνα με ρώσο αξιωματούχο, βλήματα όλμου που ερρίφθησαν από την Ουκρανία έπληξαν την επαρχία Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία όπου το Κίεβο μάχεται εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Βασίλι Μαλάγιεφ, εκπρόσωπος στην περιοχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε κατά το Interfax ότι ερρίφθησαν περί τα 30 βλήματα πυροβολικού.

«Δεν υπάρχουν τραυματίες ή θύματα από το χτύπημα επί ρωσικού εδάφους από την Ουκρανία» ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το Interfax. Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti είχε μεταδώσει δηλώσεις του Μαλάγιεφ, βάσει των οποίων ερρίφθησαν 40 βλήματα όλμου.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, υποστήριξε την Παρασκευή ότι εντοπίστηκε στο Σλαβιάνσκ ο πρώτος ομαδικός τάφος, στον οποίο ενδέχεται να υπάρχουν οι σοροί είκοσι ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις πολίτες.

«Γνωρίζουμε ότι στην πόλη υπάρχουν και άλλοι ομαδικοί τάφοι όπως αυτός, όμως δεν γνωρίζουμε πού και είναι ο πρώτος που εντοπίζουμε» δήλωσε ο Αντόν Γκερατσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

«Γνωρίζουμε ότι εδώ ενταφιάστηκαν τέσσερις προτεστάντες, αθώοι, τους οποίους είχαν βασανίσει οι αντάρτες. Στις 8 Ιουνίου απήχθησαν μετά τη λειτουργία της Κυριακής. Οι αντάρτες τους έπιασαν και μετά κανείς δεν είχε νέα τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, τους σκότωσαν την επόμενη νύχτα» υποστήριξε ο Γκερατσένκο.

Οι αρχές του Κιέβου, που ερευνούν τις εξαφανίσεις των κατοίκων αφού ανακατέλαβαν το Σλαβιάνσκ στις αρχές Ιουλίου, αναφέρουν ότι στον ομαδικό τάφο ενδέχεται να υπάρχουν συνολικά είκοσι σοροί, μεταξύ αυτών και ανταρτών.

Μετά την εκταφή θα ακολουθήσει ταυτοποίηση των νεκρών μέσω εξέτασης DNA. Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από τα μέσα Ιουνίου στις πόλεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών δεκάδες αντιφρονούντες εξαφανίστηκαν ή υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, αριθμός που διπλασιάστηκε σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ 130.000 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Βρισκόμαστε κοντά στο όριο των 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία» δήλωσε ο Νταν ΜακΝόρτον, εκπρόσωπος της UNHCR, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ και χρονολογούνται από την 18η Ιουλίου, 95.473 άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, ενώ 130.000 ακόμη έχουν καταφύγει στη Ρωσία.

Βάσει του προηγούμενου απολογισμού του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Ιουνίου, 54.400 άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία και 110.000 είχαν καταφύγει στη Ρωσία.

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές Ιουνίου» είπε ο ΜακΝόρτον.

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν δηλώσει στο προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Ουκρανία ότι φεύγουν από τις εστίες τους καθώς ανησυχούν «για την ασφάλειά τους και φοβούνται ότι θα παγιδευτούν από τις συγκρούσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου σε διάστημα τριών μηνών από τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων των 298 επιβαινόντων στην πτήση MH17 της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024