Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυρώσεις στη Ρωσία εξετάζει η Ουκρανία, συνεχίζει τις εξαγωγές όπλων η Βρετανία

Κυρώσεις στη Ρωσία εξετάζει η Ουκρανία, συνεχίζει τις εξαγωγές όπλων η Βρετανία

Ειδική επιτροπή η οποία θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις και ρώσους ιδιώτες, που στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τους «τρομοκράτες» που μάχονται τα ουκρανικά στρατεύματα, συγκρότησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Την Πέμπτη αποφασίζει η ΕΕ. Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η Βρετανία, που επικρίνει τη Γαλλία για την πώληση πολεμικών πλοίων, δεν έχει αναστείλει τις άδειες εξαγωγής όπλων προς τη Μόσχα.

Ειδική επιτροπή που θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις και ρώσους ιδιώτες, που στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τους «τρομοκράτες» που μάχονται τα ουκρανικά στρατεύματα, αποφάσισε να συστήσει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.


Στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, ο Γιατσενιούκ είπε ότι έχει αναθέσει στην επιτροπή να καταρτίσει σχετική λίστα εντός δέκα ημερών. Δεν ανέφερε, ωστόσο, τι είδους κυρώσεις εξετάζονται.

Η απόφαση της Ουκρανίας να δράσει μονομερώς στον τομέα των κυρώσεων ήλθε μία ημέρα μετά την αδυναμία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ να αποφασίσει επί συγκεκριμένων κυρώσεων προς τη Ρωσία. Απόφαση καλείται πλέον να λάβει η Κομισιόν, στην ειδική συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Ένα από τα ζητήματα που διχάζει την ΕΕ είναι οι συμφωνίες με τη Μόσχα για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ενδεικτική είναι η στάση της Γαλλίας που απέρριψε τις προτροπές Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών να παγώσει την πώληση δύο πολεμικών πλοίων Mistral, δεδομένων των εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία και μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι η παράδοση των δύο Mistral θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς πέρασε στην αντεπίθεση, καλώντας τη Βρετανία να κοιτάξει τα του οίκου της και ειδικότερα τη ρωσική πλουτοκρατία στο Λονδίνο.

Την Τετάρτη, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι ούτε η Βρετανία έχει παγώσει τα συμβόλαια, ύψους εκατομμυρίων στερλινών, για την πώληση όπλων στη Ρωσία. Έκθεση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής αποκάλυψε ότι παραμένουν σε ισχύ οι 251 άδειες που εκδόθηκαν για την πώληση όπλων, αξίας 132 εκατ. στερλινών.

Πρόκειται για άδειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην πώληση τουφεκιών ακριβείας, πυρομαχικών, αλεξίσφαιρων γιλέκων, εξοπλισμού κρυπτογράφησης, καθώς και εξοπλισμού στρατιωτικών επικοινωνιών και νυχτερινής όρασης.

Σύμφωνα με το BBC, στο πρώτο σχόλιό της για το θέμα η Ντάουνιγκ Στριτ έσπευσε να δηλώσει ότι από τον περασμένο Μάρτιο δεν έχει γίνει καμία παράδοση οπλισμού.

Επιμέλεια: Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024