Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου Ισραήλ και Παλαιστίνιοι

Αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου Ισραήλ και Παλαιστίνιοι

Βολές για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αντάλλαξαν κατά την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Τετάρτη, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι. Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ τόνισε ότι στόχος είναι η καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς και πως οι πολίτες της Γάζας δεν είναι εχθροί, ενώ ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος ζήτησε να τερματιστεί η ατιμωρησία του Ισραήλ.

Βολές για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αντάλλαξαν κατά την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Τετάρτη, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ τόνισε ότι στόχος είναι η καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς και πως οι πολίτες της Γάζας δεν είναι εχθροί, ενώ ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος ζήτησε να τερματιστεί η ατιμωρησία του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει προκειμένου να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα για το κατά πόσο η ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα είναι εντός πλαισίου διεθνούς δικαίου.

«Το Ισραήλ θα καταστρέψει την στρατιωτική υποδομή της Χαμάς» δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στο Συμβούλιο, Εβιάταρ Μανορ και πρόσθεσε: «Αλλά, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι ο εχθρός μας. Το Ισραήλ είναι απόλυτα δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Χαμάς για εγκλήματα πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Χαρακτήρισε, δε, τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως σπασμωδική κίνηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλκι κάλεσε τις διεθνή κοινότητα να τερματίσει την «ατιμωρησία» του Ισραήλ και τόνισε ότι «το Ισραήλ πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με τις ευθύνες του».

Κατά την ομιλία του, που έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα, ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Αμπάς εργάζεται σκληρά με όλες τις πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία, όπως επίσης για την ασφάλεια των παλαιστινίων.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι τόνισε ότι το Ισραήλ ίσως να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, με το να σκοτώνει πολίτες και να βομβαρδίζει σπίτια και νοσοκομεία.

Ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση, η Πιλάι καταδίκασε και την εκτόξευση ρουκετών εκ μέρους των Παλαιστίνιων μαχητών προς το Ισραήλ, στα «τυφλά».

Η ίδια τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές υποθέσεις βομβαρδισμών εκ μέρους του Ισραήλ για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι παραβιάστηκε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να εμπίπτει στα εγκλήματα πολέμου.

Επισήμανε ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς.

Επιμέλεια: Ηλένα Κρητικού

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024