Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλική αντεπίθεση στη Βρετανία για την πώληση των Mistral στη Μόσχα

Γαλλική αντεπίθεση στη Βρετανία για την πώληση των Mistral στη Μόσχα

Να κοιτάξει τα του οίκου της και συγκεκριμένα τους Ρώσους ολιγάρχες με έδρα το Λονδίνο είναι η απάντηση της Γαλλίας στη βρετανική κριτική για την άρνηση της κυβέρνησης Ολάντ να ακυρώσει την προγραμματισμένη παράδοση των πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία παρά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. Το Παρίσι επικρίθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου και διεφάνη η αδυναμία της ΕΕ να συγκροτήσει αρραγές μέτωπο έναντι της Ρωσίας.

Να κοιτάξει τα του οίκου της και συγκεκριμένα τους Ρώσους ολιγάρχες με έδρα το Λονδίνο είναι η απάντηση της Γαλλίας στη βρετανική κριτική για την άρνηση της κυβέρνησης Ολάντ να ακυρώσει την προγραμματισμένη παράδοση των πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία παρά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε τη Δευτέρα πως ο σχεδιασμός της Γαλλίας να προχωρήσει στην εκτέλεση της παραγγελίας ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ για τα πλοία Mistral παρά την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines θα ήταν «αδιανόητος» στη Βρετανία.

«Οι Άγγλοι ιδιαίτερα ήταν πολύ ευχάριστοι, τρόπος του λέγειν, όταν είπαν πως δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό, αλλά είπα στους αγαπητούς μου Βρετανούς φίλους, ας μιλήσουμε για τον χρηματοπιστωτικό τομέα» είπε ο Φαμπιούς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Τείνω να πιστέψω ότι υπάρχουν μερικοί Ρώσοι ολιγάρχες εκεί στο Λονδίνο» πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει πως θεωρεί ότι οι Βρετανοί θα έπρεπε πρώτα να φροντίσουν τα του οίκου τους πριν απευθύνουν συστάσεις σε άλλες χώρες, ο Φαμπιούς απάντησε: «Ακριβώς».

Η γαλλική κυβέρνηση επικρίθηκε ξανά από τους Ευρωπαίους εταίρους της στις Βρυξέλλες μετά τη δήλωση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η προγραμματισμένη παράδοση των πολεμικών πλοίων θα γίνει, γεγονός που θεωρήθηκε πως προσκόπτει τις προσπάθειες να σχηματισθεί ένα αρραγές μέτωπο έναντι της Ρωσίας.

Η Γαλλία έχει αποκρούσει τις σχετικές προτροπές, επιχειρηματολογώντας ότι η ακύρωση της συμφωνίας θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία στο Παρίσι παρά στη Μόσχα-δείχνοντας ανάγλυφα τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η ΕΕ στις πρωτοβουλίες της για να τιμωρήσει τη Ρωσία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένως ότι και οι άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος εάν ληφθεί η απόφαση να επιβληθούν οι κυρώσεις του λεγόμενου τρίτου επίπεδου στη Ρωσία, δηλαδή μέτρα που θα αφορούν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας: τον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αυτόν της άμυνας.

Ο Ολάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Παρίσι θα προχωρήσει στην παράδοση του πρώτου Mistral, ενός ελικοπτεροφόρου που παρέχει επίσης προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου, ως το τέλος του τρέχοντος έτους, και πρόσθεσε πως η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεξετάσει την παράδοση του δεύτερου τέτοιου σκάφους που έχει παραγγελθεί και το Παρίσι έχει τη συμβατική υποχρέωση να παραδώσει ως το 2016.

«Πρόκειται για μια σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί το 2011. Υπάρχει ένας διεθνής κανόνας ο οποίος έχει την ίδια ισχύ και σε εθνικό επίπεδο. Οι συμβάσεις που συνάπτονται και εξοφλούνται πρέπει να τιμώνται», επισήμανε ο Φαμπιούς στις αποψινές δηλώσεις του.

«Για το δεύτερο σκάφος, το οποίο δεν έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου, [η παράδοση] θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024