Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαν Γκι-μουν και Τζον Κέρι καλούν Χαμάς και Ισραήλ σε συνομιλίες

Μπαν Γκι-μουν και Τζον Κέρι καλούν Χαμάς και Ισραήλ σε συνομιλίες

Να αποτελέσει βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, κάλεσε ο Τζον Κέρι από το Κάιρο κατά την έναρξη της μεσολαβητικής αποστολής του. «Σταματήστε να μάχεστε. Αρχίστε να συζητάτε» καλεί την ίδια στιγμή ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν από το Ισραήλ. Ωστόσο, δεν φαίνεται «φως στο τούνελ». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Χαμάς πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως η Αλ Κάιντα.

Να αποτελέσει βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, κάλεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται, σε μια αποστολή για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε από το Ισραήλ, όπου βρίσκεται επίσης σε μεσολαβητική αποστολή, ότι είναι «ελπίδα και πεποίθησή» του πως η σύγκρουση θα τερματιστεί σύντομα -αν και δεν διαφαίνεται «φως στο τούνελ».

«Το μήνυμά μου στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους είναι το ίδιο: ‘Σταματήστε να μάχεστε, αρχίστε να συζητάτε. Αντιμετωπίστε στη ρίζα τους τις αιτίες ώστε να μην έχουμε την ίδια κατάσταση σε έξι μήνες ή ένα χρόνο’», δήλωσε ο Μπαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τη Χαμάς και τους συμμάχους της να σταματήσουν «αμέσως» τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, και το Ισραήλ να «επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» για να περιοριστεί ο θάνατος αμάχων.

Επισήμανε τη «νόμιμη ανησυχία και το δικαίωμα [του Ισραήλ] να αμύνεται και να υπερασπίζεται τους πολίτες του», αλλά διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι «η στρατιωτική δράση δεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα».

Σε εκεχειρία καλεί ο Τζον Κέρι από το Κάιρο

«Αυτό είναι το πλαίσιο για τον τερματισμό της βίας και αυτό το πλαίσιο είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κέρι χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε έως τώρα στο Κάιρο και είπε ότι θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Γάζα.

Όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός, η Χαμάς θα πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας βασιζόμενη στην αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η προηγούμενη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, που είχε γίνει δεκτή από το Ισραήλ, είχε απορριφθεί από την παλαιστινιακή οργάνωση.

«Η Χαμάς έχει να κάνει μια βασική επιλογή η οποία θα έχει βαθιές συνέπειες επιπτώσεις για το λαό της Γάζας. Οι Αιγύπτιοι της παρέχει το πλαίσιο ώστε να έχει μια σοβαρή συζήτηση με τις άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις» τόνισε.

Ο Κέρι υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία εκεχειρίας ώστε να σωθούν ζωές αθώων ανθρώπων, όμως είπε ότι «αυτό προφανώς δεν αρκεί».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή δέσμευση, μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση για τα υποκείμενα ζητήματα που μας έφεραν μέχρι εδώ» κατέληξε.

Ο Κέρι θα παραμείνει στην Αίγυπτο για επαφές και την Τετάρτη, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν βρίσκεται στο Ισραήλ για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Νετανιάχου: Χαμάς όπως Αλ Κάιντα

Ωστόσο, οι διπλωματικές προσπάθειες δεν είναι εύκολο να ευωδοθούν: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίζει την Χαμάς όπως την Αλ Κάιντα.

Ακόμη, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεωρεί υπόλογη τη Χαμάς για την απόρριψη των προτάσεων για κατάπαυση του πυρός και για τις επιθέσεις εις βάρος ισραηλινών πολιτών.

«Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι κοντά» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, που βρίσκεται στο στενό κύκλο συνεργατών του Νετανιάχου.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί την εκεχειρία άνευ όρων. Ζητά να χαλαρώσει ο 7ετής αποκλεισμός της Γάζας, που εκτός από την πλευρά του Ισραήλ, τώρα έχει επιβληθεί και από την Αίγυπτο.

Η πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο δεν ευνοεί πλέον τη Χαμάς, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αποδυναμωμένη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024