Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκκρεμούν οι κυρώσεις της ΕΕ για Ρωσία, με την Γαλλία να μην «υπακούει»

Εκκρεμούν οι κυρώσεις της ΕΕ για Ρωσία, με την Γαλλία να μην «υπακούει»

Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποίησαν τη Ρωσία, την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όμως η απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση πολεμικών πλοίων στη Μόσχα, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2011, δείχνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαράξει κοινή στρατηγική. Η συνεδρίαση έληξε χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις, η λήψη των οποίων μετατέθηκε για την Πέμπτη σε σύσκεψη της Κομισιόν.

Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποίησαν τη Ρωσία, την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όμως η απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση πολεμικών πλοίων στη Μόσχα, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2011, δείχνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαράξει κοινή στρατηγική.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκε χωρίς τη λήψη απόφασης επί συγκεκριμένων κυρώσεων και το ζήτημα παραπέμφθηκε σε σύσκεψη της Κομισιόν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συζητήσουν την Πέμπτη επί συγκεκριμένης λίστας πιθανών κυρώσεων.

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ΕΕ θα προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας, εάν η Μόσχα δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την κατάρριψη αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να αφορούν στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, στον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, στα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης -στρατιωτικής και πολιτικής- και στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Επιμένει η Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στην πώληση των δύο πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε το 2011 ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, η παράδοση του πρώτου πλοίου θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ενώ η πώληση του δεύτερου πλοίου θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ρωσίας. Η δήλωση Ολάντ έγινε λίγες ώρες μετά την προτροπή τόσο από τη Βρετανία όσο και από τις ΗΠΑ να ακυρωθεί η συμφωνία.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ τόνισε ότι το Βερολίνο δεν απορρίπτει το διάλογο, όμως χρειάζεται περαιτέρω οικονομική πίεση προς τη Μόσχα.

«Είμαστε σύμφωνοι με την αποκλιμάκωση της κρίσης διά της πολιτικής και της διπλωματικής οδού, αλλά είναι αναγκαίο να υπάρξει επιπλέον πίεση, δηλαδή αυστηρότερα μέτρα» είπε. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν κι άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί, ενώ Σουηδία, Αυστρία και Λιθουανία πρότειναν να επιβληθεί εμπάργκο όπλων.

Κοινή προσέγγιση της κρίσης από την ΕΕ ζήτησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δηλώνοντας πως η στάση απέναντι στη Ρωσία έχει αλλάξει «ριζικά» μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

«Θέλουμε δικαιοσύνη, μια κοινή προσέγγιση από την ΕΕ και πίεση στη Ρωσία ώστε να κάνει περισσότερα» είπε ο Ρούτε, η χώρα του οποίου θρηνεί 193 θύματα από την κατάρριψη του Boeing.

Πριν την έναρξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι αδύναμη και πολύ αργή στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Θα βρεθούμε τώρα αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, επειδή δεν αποθαρρύναμε τον Πούτιν, καθώς στην ανατολική Ευρώπη υπάρχει σύγκρουση, την οποία τροφοδοτεί η Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό, πολιτικά, με τους ανθρώπους της και έτσι σκοτώθηκαν 192 υπήκοοι Ολλανδίας» τόνισε ο κ. Μπασέσκου.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «όσο περισσότερο καθυστερούν οι κυρώσεις στη Ρωσία, τόσο μεγαλύτερο τίμημα θα καταβληθεί για τα σχέδια του Πούτιν να ξαναχτίσει την πρώην σοβιετική αυτοκρατορία».

Δηλώσεις Βενιζέλου

«Θέλουμε την πλήρη και άμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ρωσία ψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την απόφαση αυτή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών σήμερα στέλνει ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα που αφορά όχι μόνο το τραγικό γεγονός, αλλά και γενικότερα στην κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από την άποψη αυτή «πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ομόφωνη ευρωπαϊκή θέση», η οποία ενισχύει την πολιτική οντότητα της ΕΕ και τη δυνατότητά της να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή που συνδέονται με την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου».

«Αλλά, εδώ προέχει ο σεβασμός στα θύματα, ο σεβασμός στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024