Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη Μαλαισία τα «μαύρα κουτιά», στην Ολλανδία σύντομα οι σοροί των θυμάτων

Στη Μαλαισία τα «μαύρα κουτιά», στην Ολλανδία σύντομα οι σοροί των θυμάτων

Το δρόμο για την Κουάλα Λουμπούρ πήραν τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών. Τους καταγραφείς παρέδωσε στους μαλαισιανούς ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι που τα παρέλαβε είπε ότι τα δύο «κουτιά» ήταν σε καλή κατάσταση.

Ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing της Malaysia Airlines σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία.

Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Boeing.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10χλμ γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα.

Η Ρωσία από την πλευρά της ζήτησε η έρευνα να διεξαχθεί και να καθοδηγηθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη η πρέσβειρα της Ρωσίας στην Κουάλα Λουμπούρ, Λιουντμίλα Βορόμπγιεβα, η Μόσχα ζητά η έρευνα να γίνει υπό την εποπτεία του ICAO, του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

«Έχουμε ήδη απευθύνει έκκληση για τη διενέργεια έρευνας που να γίνει υπό την εποπτεία του ICAO. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι αντάρτες, όπως καταλαβαίνουμε, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Κιέβου» συμπλήρωσε.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, είχε δηλώσει ότι το Κίεβο επιθυμεί η έρευνα να τεθεί υπό την αιγίδα της Ολλανδίας, της χώρας που είχε τα περισσότερα θύματα μεταξύ των επιβατών της πτήσης ΜΗ17.

Στην Ολλανδία οι σοροί των θυμάτων

Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να ξεκινήσει η απόσυρση των σορών των θυμάτων της μοιραίας πτήσης από το σημείο της συντριβής και η τοποθέτησή τους στα ειδικά βαγόνια-ψυγεία.

Το τρένο αναχώρησε από τον σταθμό του Τορέζ για να φτάσει τελικά στο Χάρκοβο, το μεσημέρι της Τρίτης. Η πόλη τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Στη συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται ήδη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας, με το οποίο ταξίδεψαν ολλανδοί ειδικοί, ιατροδικαστές και εμπειρογνώμονες.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αναχωρήσει από την Ουκρανία η ειδική πτήση που θα μεταφέρει τις σορούς των επιβατών στην Ολλανδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024