Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίεβο: «Ισχυρά στοιχεία» ότι Ρώσοι έριξαν τον πύραυλο στο Boeing

Κίεβο: «Ισχυρά στοιχεία» ότι Ρώσοι έριξαν τον πύραυλο στο Boeing

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι διαθέτει «ισχυρά στοιχεία» πως οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος που κατέρριψε το Boeing στην ανατολική Ουκρανία είναι ρώσοι υπήκοοι. «Πρέπει να ανακριθούν αμέσως» ανέφερε το Κίεβο, καλώντας τη Μόσχα να δώσει τα στοιχεία των χειριστών.

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι διαθέτει «ισχυρά στοιχεία» πως οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος που κατέρριψε το Boeing στην ανατολική Ουκρανία είναι ρώσοι υπήκοοι.

«Πρέπει να ανακριθούν αμέσως» ανέφερε το Κίεβο, καλώντας τη Μόσχα να δώσει τα στοιχεία των χειριστών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο το μεσημέρι του Σαββάτου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Βιτάλι Νάντα ανέφερε ότι «έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι αυτή η τρομοκρατική πράξη διενεργήθηκε με τη βοήθεια της Ρωσίας».

«Γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος ήταν Ρώσοι» είπε ο Νάντα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Βιτάλι Νάντα δήλωσε πως το Κίεβο έχει αποδείξεις πως τρία BUK-1 ή SA-11 καθοδηγούμενα πυραυλικά συστήματα ραντάρ εισήλθαν στην Ουκρανία από τη γειτονική Ρωσία μαζί με τους τρεις χειριστές τους.

Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία να δώσει στην Ουκρανία τα ονόματα και τα επίθετα των χειριστών και είπε πως τα συστήματα έχουν επιστρέψει στη Ρωσία. Παράλληλα, έδειξε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες των πυραυλικών συστημάτων σε διάφορες τοποθεσίες.

Αργότερα, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στη διάρκεια της νύχτας μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Λουχάνσκ.

Η πολύ δύσκολη έρευνα για την κατάρριψη είναι εμπρηστικό ζήτημα για την ουκρανική κρίση: Όλες οι πλευρές θεωρούν σίγουρο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, αλλά Κίεβο και φιλορώσοι αλληλοκατηγορούνται, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να παρουσιάσουν κανένα στοιχείο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντιπαράθεση έδειξε την έκταση που μπορεί να πάρει. Η αμερικανική πλευρά είπε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει πως ρωσικό προσωπικό παρείχε τεχνική υποστήριξη» στην κατάρριψη.

Το Σάββατο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο βρετανός πρωθυπουργός με τον ολλανδό ομόλογό του, συμφώνησαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της με τη Ρωσία, υπό το φως των στοιχείων που θέλουν τους φιλορώσους αυτονομιστές να καταρρίπτουν το αεροπλάνο.

Νωρίτερα, το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους ουκρανούς αυτονομιστές για να διευκολύνει την πρόσβαση στο σημείο συντριβής του αεροπλάνου και τόνισε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι τώρα μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία της Μόσχας για να αποδείξει ότι είναι σοβαρή σχετικά με την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η Μόσχα μπορεί να έχει μία τελευταία ευκαιρία τώρα για να δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται σοβαρά για μία λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην εφημερίδα Bild am Sontag, σύμφωνα με μία προδημοσίευση.

«Τώρα είναι η στιγμή για όλους να σταματήσουν και να σκεφτούν τι μπορεί να συμβεί αν δεν σταματήσουμε την κλιμάκωση» είπε.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία -που αρνείται παγίως ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους ενόπλους με εξοπλισμό ή με άλλο τρόπο- έχει αφήσει αιχμές για το Κίεβο.

Συνομιλία Κέρι – Λαβρόφ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο ρώσος υπουργός και ο αμερικανός ομόλογός του συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν και οι δύο χώρες την επιρροή τους στις δύο πλευρές που αντιμάχονται στην Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι συμφώνησαν ότι όλα τα στοιχεία από το αεροσκάφος, ανάμεσά τους και τα μαύρα κουτιά, θα γίνουν προσβάσιμα στους ερευνητές και τόνισαν ότι οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Αναφέρθηκε ότι η διαμάχη στην Ουκρανία δεν έχει στρατιωτική λύση και ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο ειρηνικά, μέσα από την επίτευξη εθνικής συναίνεσης» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα ανταποδώσει τις πιο πρόσφατες κυρώσεις που της επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη στάση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Ανταποδοτικά μέτρα σαφώς και θα ληφθούν. Πρώτα απ΄όλα, σε έναν παρόμοιο αριθμό Αμερικανών θα απαγορευθεί η είσοδος (στη Ρωσία)» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, τον οποίο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024