Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» για την Ευρώπη η τραγωδία στην Ουκρανία, λέει ο Ομπάμα

«Καμπανάκι» για την Ευρώπη η τραγωδία στην Ουκρανία, λέει ο Ομπάμα

Αξιόπιστη διεθνή έρευνα για την τραγωδία με το μαλαισιανό Boeing ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος από περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. Ωστόσο, απέφυγε να εκτοξεύσει συγκεκριμένες κατηγορίες, λέγοντας: «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα». Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η τραγωδία αποτελεί «καμπανάκι» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η βία και οι συγκρούσεις οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες».

Αξιόπιστη διεθνή έρευνα για την τραγωδία με το μαλαισιανό Boeing ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος από περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Ωστόσο, απέφυγε να εκτοξεύσει κατηγορίες, λέγοντας: «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Νωρίτερα, αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δόθηκε ρωσική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στους φιλορώσους αυτονομιστές για την κατάρριψη του αεροσκάφους.


Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η τραγωδία αποτελεί «καμπανάκι» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η βία και οι συγκρούσεις οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες».

Είπε ότι η τραγωδία και η κρίση «φανερώνει ότι το διακύβευμα είναι υψηλό για την Ευρώπη και όχι μόνο για τον ουκρανικό λαό».

«Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ουκρανία και να επιτύχουμε κατάπαυση πυρός που θα διαρκέσει στην πορεία για πολιτική λύση» δήλωσε, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για την απροθυμία της ΕΕ να στηρίξει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αεροπλάνο καταρρίπτεται στην ανατολική Ουκρανία» είπε ο Ομπάμα, αναφερόμενος σε ουκρανικό ελικόπτερο και ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, ενώ αναφέρθηκε και στο ουκρανικό μαχητικό που ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν οι αυτονομιστές.

Ωστόσο, ερωτηθείς ποιοι ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ο Ομπάμα απάντησε ότι είναι «νωρίς να μιλήσουμε για τις προθέσεις» αυτών που εκτόξευσαν τον πύραυλο και ζήτησε να μην βιάζονται κάποιοι να βγάλουν συμπεράσματα.

«Πιθανότατα θα υπάρξει παραπληροφόρηση. Είναι σημαντικό να μάθει ο κόσμος τι βασίζεται σε αποδείξεις και τι αποτελεί φημολογία. Θα σιγουρευτούμε ότι η αλήθεια θα φανερωθεί» πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε ότι οι αυτονομιστές στην Ουκρανία έχουν λάβει σταθερή στήριξη από τη Ρωσία, καθώς και αντιαεροπορικά όπλα.

«Οι φιλορώσοι φέρουν βαρύ οπλισμό, είναι καλά εκπαιδευμένοι και αυτό δεν αποτελεί ατύχημα. Έχουν στήριξη» δήλωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο ρώσος ομόλογός του έχει τη μεγαλύτερη ισχύ για να μειώσει τη βία στην Ουκρανία και ότι επέλεξε να μην το κάνει.

Ζήτησε διεθνή, αξιόπιστη έρευνα και πρόσθεσε: «Προκειμένου να διευκολύνουν την έρευνα, η Ρωσία, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός».

Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι «έχει έρθει η ώρα να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία», είπε.

«Ξανά και ξανά, η Ρωσία έχει αρνηθεί να κάνει συγκεκριμένα βήματα για αποκλιμάκωση της κρίσης. Θέλουμε να ακολουθήσει ένα δρόμο η Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής η Ρωσία αρνείται να το ακολουθήσει» πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

«Χάθηκαν αθώες ζωές» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη που δεν σχετίζονταν με την κρίση στην Ουκρανία. Ο θάνατός τους προκαλεί αποτροπιασμό που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια».

Ο Ομπάμα είπε ότι τουλάχιστον ένας αμερικανός πολίτης, ο Κουίν Λούκας Σάνζμεν, σκοτώθηκε. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου συνοδεύουν την οικογένειά του» είπε. Ερωτηθείς εάν στο αεροσκάφος υπήρχαν και άλλοι αμερικανοί πολίτες, είπε ότι αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024