Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσικό «δάκτυλο» στην κατάρριψη του Boeing βλέπουν οι ΗΠΑ

Ρωσικό «δάκτυλο» στην κατάρριψη του Boeing βλέπουν οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δόθηκε ρωσική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για την εκτόξευση του πυραύλου εδάφους-αέρος SA-11 που πιθανώς κατέρριψε την πτήση MH17, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας. Εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο έφτασαν στο σημείο, αλλά αποχώρησαν, καθώς φιλορώσοι αυτονομιστές έριξαν προειδοποιητικές βολές.

Η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δόθηκε ρωσική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για την εκτόξευση του πυραύλου εδάφους-αέρος SA-11 που πιθανώς κατέρριψε την πτήση MH17, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

«Εξαιτίας της τεχνικής πολυπλοκότητας του SA-11 είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά το σύστημα χωρίς βοήθεια από έμπειρο προσωπικό, συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τεχνική συνδρομή από ρωσικό προσωπικό στο χειρισμό του συστήματος» ανέφερε η Σαμάνθα Πάουερ.

Ο Λευκός Οίκος είχε σταματήσει νωρίτερα πριν κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εν μέσω της ουκρανικής σύγκρουσης, κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν είναι θορυβημένος από «πλήθος αξιόπιστων πληροφοριών» που υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε εξελιγμένος πύραυλος εδάφους-αέρος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να εκτοξεύσει κατηγορίες, λέγοντας: «Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα». Είπε, πάντως, ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από περιοχή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές και τόνισε ότι η τραγωδία αποτελεί «καμπανάκι» για την Ευρώπη.


Στη Μόσχα και το Κίεβο θα βρεθεί τις προσεχείς ημέρες ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή πως ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCAO) έχει προτείνει στο Κίεβο να συστήσουν από κοινό διεθνή επιτροπή έρευνας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Βρετανία, το οποίο καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και την απόδοση της «ανάλογης ευθύνης» για την κατάρριψη. Η Ρωσία καθυστέρησε για αρκετές ώρες την υιοθέτηση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το κείμενο.

Η Ουκρανία έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των γεγονότων, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο ευρύτερης διεθνούς έρευνας η οποία αυτή τη στιγμή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας των φόβων φαλκίδευσης στοιχείων εν μέσω του εμφυλίου στο ουκρανικό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ προειδοποίησε να μην υπάρξουν πιέσεις στη διάρκεια της έρευνας. «Υπάρχει η ανάγκη για μία αμερόληπτη, ανοιχτή έρευνα για το τι συνέβη. Δεν πρέπει να υπάρξουν πιέσεις στην έρευνα, προσπάθειες που θα προδικάζουν το αποτέλεσμα με γενικές δηλώσεις και υπαινιγμούς που είναι άδικοι σε μία τέτοια δύσκολη κατάσταση» είπε ο πρέσβης Βιτάλι Τσέρκιν.

«Θέτουμε όλη την ευθύνη στις δυνάμεις στο Κίεβο» είπε.

Εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο αναμενόταν να φτάσουν στη ζώνη της συντριβής εν μέσω αλληλοκατηγοριών φιλορώσων-ουκρανικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους που κόστισε 298 ζωές οδηγώντας σε σημείο καμπής την ουκρανική κρίση.


Περίπου 20 εμπειρογνώμονες προσπάθησαν να φτάσουν στη ζώνη όπου συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης το Boeing 777-200ΕR, το οποίο εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση καθώς φιλορώσοι αυτονομιστές έριξαν προειδοποιητικές βολές.

Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν ταυτοποιήσει την εθνικότητα όλων των θυμάτων πλην τεσσάρων. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (189), 44 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί (σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις), 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπόλοιπων δεν είναι ακόμη γνωστή, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας Αμερικανός.

Έχουν ανασυρθεί δεκάδες σοροί από το σημείο της συντριβής και πιθανότατα θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Στο διπλωματικό πεδίο, εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Δύση μετά την κατάρριψη-σοκ της πτήσης ΜΗ17 κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024