Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για κατάρριψη ουκρανικού μαχητικού κατηγορεί τη Ρωσία το Κίεβο

Για κατάρριψη ουκρανικού μαχητικού κατηγορεί τη Ρωσία το Κίεβο

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη καταγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας τη Ρωσία για άμεση εμπλοκή σε επιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται ενάντια στους αυτονομιστές κοντά στα σύνορα -όπου το Κρεμλίνο συγκεντρώνει εκ νέου στρατό. Αρνείται εμπλοκή η Μόσχα.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη καταγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας τη Ρωσία για άμεση εμπλοκή σε επιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται ενάντια στους αυτονομιστές κοντά στα σύνορα -όπου το Κρεμλίνο συγκεντρώνει εκ νέου στρατό.

Η Ρωσία αντέκρουσε τις ουκρανικές κατηγορίες διά στόματος του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν. «Δεν το κάναμε εμείς» είπε ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για να ακολουθήσει ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που χαρακτηρίζει «παράλογες» τις κατηγορίες.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Sukhoi-25 καταρρίφθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον ουκρανικό εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και είναι σώος.

Η Ουκρανία έχει επίσης κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Τα τέσσερα από τα οκτώ στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία επέβαιναν στο αεροσκάφος διασώθηκαν, δύο αιχμαλωτίστηκαν και δύο έχασαν τη ζωή τους, όπως διευκρίνισε την Πέμπτη το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Αντρίι Λισένκο, το Su-25 πιστεύεται ότι καταρρίφθηκε φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

«Ο πιλότος διασώθηκε από τις μονάδες μας, οι οποίες τον μετέφερναν σε ασφαλές σημείο. Είναι καλά, δεν έχει τραυματιστεί» δήλωσε ο ίδιος.

Το Sukhoi-25 είναι αεροσκάφος, το οποίο είχε αναπτυχθεί στη Σοβιετική Ένωση και μια από τις αποστολές για τις οποίες σχεδιάστηκε είναι τα πλήγματα κατά χερσαίων στόχων.

Η Μόσχα δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει επισήμως στις ουκρανικές κατηγορίες για τις καταρρίψεις αεροσκαφών.

Στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έχει δηλώσει υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η Ρωσία συγκεντρώνει εκ νέου δυνάμεις στα σύνορα και εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή περίπου 10.000-12.000 άνδρες.

Προ μηνών η Ρωσία απέσυρε τους σχεδόν 40.000 στρατιώτες που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα, αφήνοντας στο σημείο λιγότερους από 1.000 άνδρες έως τα μέσα Ιουνίου. Έκτοτε, όμως έχει αρχίσει να συγκεντρώνει και πάλι δυνάμεις, κατά τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Η νέα κατηγορία του Κιέβου κατά της Ρωσίας έρχεται εν μέσω διπλωματικού «πολέμου» Ρωσίας-Δύσης μετά την επέκταση των κυρώσεων ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Μόσχας.

Ανεβάζοντας ταχύτητα οι «28» προχωρούν στα πιο ισχυρά μέχρι στιγμής μέτρα σε βάρος ρωσικών εταιρειών και τραπεζών. Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο πλέον και ρωσικές εταιρείες που έχουν ρόλο στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και προχωρά προς πάγωμα χρηματοδότησης επενδύσεων, ενώ η Ουάσινγκτον βάζει στη λίστα τη Rosneft, εταιρείες εξοπλιστικών και τράπεζες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024