Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «υψηλά αξιώματα» της ΕΕ, Ουκρανία και Μ.Ανατολή στη Σύνοδο των «28»

Τα «υψηλά αξιώματα» της ΕΕ, Ουκρανία και Μ.Ανατολή στη Σύνοδο των «28»

Με τη συμμετοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου πλέον της Κομισιόν, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28» συναντώνται στις Βρυξέλλες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί, εκτός από την ατζέντα Γιούνκερ, στις διεργασίες για τους διαδόχους Ρομπάι και Άστον. Επί τάπητος επίσης η ουκρανική κρίση με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Με τη συμμετοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου πλέον της Κομισιόν, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28» συναντώνται στις Βρυξέλλες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί, εκτός από την ατζέντα Γιούνκερ, στις διεργασίες για τους διαδόχους Ρομπάι και Άστον, καθώς και στις κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Η ουκρανική κρίση με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα συζητηθούν πρώτα κατά την έναρξη της συνόδου στις 18.00 (ώρα Ελλάδος). Η διαπραγμάτευση για τα υψηλά αξιώματα στην ΕΕ θα ακολουθήσει περίπου μιάμιση ώρα αργότερα στο δείπνο των «28».

Θεωρείται πιθανό οι «28» να αποφασίσουν να προχωρήσουν στην τρίτη φάση κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας που αφορούν στο οικονομικό πεδίο εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία.

Εξετάζεται «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, βάσει προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει.

Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στο Κίεβο πως έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ την Τετάρτη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας καλούσε τους «28» να «πάρουν ισχυρή θέση προς υποστήριξη της Ουκρανίας».

Από γερμανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε λίγο πριν τη σύνοδο τη Ρωσία διότι αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, διαμηνύοντας εκ νέου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα εάν κρίνει πως είναι αναγκαίο.

Διαπραγμάτευση για τα ευρωπαϊκά αξίωματα


Προσκαλώντας τους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε ότι οι «28» θα εξετάσουν, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, τις εξελίξεις και στην Ουκρανία καθώς και στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, οι ηγέτες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν περαιτέρω για τις προτεραιότητες της Κομισιόν», αναφέρει η επιστολή Ρομπάι.

Στη Σύνοδο αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες διαβουλεύσεις για το ζήτημα των νέων προσώπων σε όλα τα ηγετικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ -τόσο για τη διανομή των επιτρόπων της κάθε χώρας στην επόμενη Κομισιόν, όσο και για τη θέση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής έχουν έντονο γυναικείο χρώμα: Αν και η απόφαση για τον Ρομπάι αναμένεται να ληφθεί αργότερα, θεωρείται ότι έχει πιθανότητες η δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρινγκ Σμιτ. Για την θέση του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, η Ρώμη έχει προωθήσει ανοικτά την υποψηφιότητα της ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά δεν έχει αποκλείσει και τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα.

Στον ευρωπαϊκό Τύπο ακούγεται πάντως ότι η υποψηφιότητα της Μογκερίνι έχει προκαλέσει την αντίδραση μπλοκ κυρίως ανατολικών χωρών. Αυτές οι αναφορές υποστηρίζουν ότι οι χώρες που διαφωνούν έχουν παρουσιάσει ως ανθυποψήφια την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα της Βουλγαρίας.

Επίσης, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Ωστόσο, ο τελευταίος δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πόστο του πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο του 2015, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει «διπλό καπέλο», αναλαμβάνοντας παράλληλα το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής.

Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη γιατί πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών ομάδων, αλλά και μεταξύ των δύο φύλων, ανδρών και γυναικών και των γεωγραφικών περιοχών, σχολιάζουν οι αναλυτές. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να μην υπάρξει σήμερα τελική απόφαση για όλα τα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024