Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζει το Ισραήλ τις επιδρομές στη Γάζα απαντώντας στις ρουκέτες της Χαμάς

Συνεχίζει το Ισραήλ τις επιδρομές στη Γάζα απαντώντας στις ρουκέτες της Χαμάς

Επαναλαμβάνει το Ισραήλ τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ολιγόρωη διακοπή που συνοδεύτηκε από τη μονομερή αποδοχή της αιγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς δεν έχει απαντήσει ακόμη οριστικά στην πρόταση, ενώ σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες έξι ώρες εκτοξεύτηκαν περισσότερες από 50 ρουκέτες στην ισραηλινή επικράτεια.

Επαναλαμβάνει το Ισραήλ τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ολιγόρωη διακοπή που συνοδεύτηκε από τη μονομερή αποδοχή της αιγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς δεν έχει απαντήσει ακόμη οριστικά στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία, η οποία πέφτει στο κενό.

Ο ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 50 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην ισραηλινή επικράτεια στη διάρκεια των έξι ωρών κατά τις οποίες διακόπηκαν οι επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο ισραηλινό έδαφος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει με κλιμάκωση των επιδρομών στη Γάζα, λέγοντας ότι εάν η Χαμάς πορρίψει την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός το Ισραήλ θα έχει «όλη τη διεθνή νομιμότητα» να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν αφαιρέσει μέχρι στιγμής 192 ζωές.

Η Χαμάς δεν έχει απαντήσει επί του παρόντος επισήμως στην αιγυπτιακή πρόταση, χωρίς να κλείνει ωστόσο την πόρτα της διαπραγμάτευσης προσβλέποντας στην εξασφάλιση καλύτερων όρων για συμφωνία εκεχειρίας, ανάλογη με αυτή που τερμάτισε τις συγκρούσεις του 2012.

Η πρώτη αντίδραση στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία ήλθε από την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, η οποία μίλησε για «πρόταση παράδοσης» για να ακολουθήσει δήλωση του εκπροσώπου του ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα Σάμι Αμπού Ζούχρι ότι η παύση πυρός «απορρίπτεται».

Ωστόσο, ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς Μούσα Μοχάμεντ Αμπού Μαρζούκ αποσαφήνισε εν συνεχεία σε ανακοίνωσή του πως η διαβούλευση συνεχίζεται και επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη θέση ως προς την αιγυπτιακή πρωτοβουλία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καταδίκασε τη «θρασύτατη» εκτόξευση ρουκετών, ενώ προειδοποίησε για τους «μεγάλους κινδύνους» κλιμάκωσης της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μπορώ καταδικάσω αρκετά έντονα τις ενέργειες της Χαμάς που τόσο θρασύτατα εκτοξεύει ρουκέτες μπροστά στις προσπάθειες καλής θέλησης [να συμφωνηθεί μια εκεχειρία)» δήλωσε ο Κέρι από τη Βιέννη, όπου μετείχε σε διαβούλευση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας» προειδοποίησε και τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δώσουν χρόνο στην αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία ώστε να λειτουργήσει. Παρόλα αυτά ανέφερε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να μεταβεί «αύριο» στη Μέση Ανατολή, αν είναι απαραίτητο.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατηγορούσε το Ισραήλ ότι ασκεί «κρατική τρομοκρατία» βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας και διαπράττοντας «σφαγή» μεταξύ των Παλαιστινίων κατοίκων της.

«Μέχρι πότε ο κόσμος θα συνεχίσει να μένει σιωπηλός απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία;» δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, αποκλείοντας κάθε εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Η Αθήνα στηρίζει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία

Την ελληνική στήριξη στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών, που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιντγκόρ Λίμπερμαν, της Παλαιστινιακής Αρχές, Ριγιάντ Αλ Μαλκί και της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι η μοναδική πρακτική διέξοδος τη στιγμή αυτή, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, που συνεχάρη τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τον διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024