Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ιράκ αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές έκλεψαν ερευνητικό πυρηνικό υλικό

Το Ιράκ αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές έκλεψαν ερευνητικό πυρηνικό υλικό

Πυρηνικό υλικό που χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα σε πανεπιστήμιο στο βόρειο Ιράκ έχει περιέλθει στα χέρια των τζιχαντιστών, ανέφερε η Βαγδάτη στον ΟΗΕ με επιστολή της στην οποία ζητεί βοήθεια για να «αποτραπεί η απειλή της χρήσης του από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό». Αμερικανικές πηγές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μιλά για «χαμηλού βαθμού» ουράνιο που δεν εγείρει σημαντική απειλή.

Πυρηνικό υλικό που χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα σε πανεπιστήμιο στο βόρειο Ιράκ έχει περιέλθει στα χέρια των τζιχαντιστών, ανέφερε η Βαγδάτη στον ΟΗΕ με επιστολή της στην οποία ζητεί βοήθεια για να «αποτραπεί η απειλή της χρήσης του από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό».

Αμερικανικές πηγές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μιλά για «χαμηλού βαθμού» ουράνιο που δεν εγείρει σημαντική απειλή.

Σχεδόν 40 κιλά μείγματος ουρανίου φυλάσσονταν στο πανεπιστήμιο της Μοσούλης, ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε στις 8 Ιουλίου στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Άλι Αλχακίμ και η οποία περιήλθε χθες στην κατοχή του Ρόιτερς.

Ο Αλχακίμ τονίζει στην επιστολή του ότι αυτό το υλικό «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής».

«Αυτό το πυρηνικό υλικό, παρότι μικρό σε ποσότητα, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία να το χρησιμοποιήσουν χωριστά ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά για την τρομοκρατική τους δράση» γράφει ο ιρακινός πρεσβευτής προειδοποιώντας ότι μπορεί να μεταφερθεί εκτός Ιράκ.

«Το Ιράκ ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και ζητεί βοήθεια και την απαραίτητη υποστήριξη για την αποτροπή της απειλής χρήσης του (υλικού) από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό» έγραψε ο Αλχακίμ.

Την Πέμπτη, η ΙΑΕΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «έχει γνώση της προειδοποίησης του Ιράκ και βρίσκεται σε επαφές για περισσότερες λεπτομέρειες».

«Βάσει των αρχικών πληροφοριών, πιστεύουμε ότι πρόκειται για χαμηλού βαθμού υλικό που δεν εγείρει σημαντικό κίνυδνο ασφάλειας» ανέφερε η εκπρόσωπος της IAEA.

Πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που γνωρίζει το θέμα είπε ότι το υλικό δεν φαίνεται να είναι εμπλουτισμένο ουράνιο κι επομένως θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλου. Άλλος αμερικανός αξιωματούχος, γνώστης θεμάτων ασφαλείας, είπε ότι δεν γνωρίζει αυτή η εξέλιξη να έχει προκαλέσει ανησυχία στις αμερικανικές αρχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024