Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ-Ολάντ συνομιλούν με τον Ουκρανό πρόεδρο αναζητώντας εκεχειρία

Μέρκελ-Ολάντ συνομιλούν με τον Ουκρανό πρόεδρο αναζητώντας εκεχειρία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο είχαν οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ώστε να συμφωνηθεί εκεχειρία. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον απευθύνει νέα προειδοποίηση στη Μόσχα να πάψει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές. Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι δεν επιδιώκει τη διεθνή απομόνωση της χώρας του, αλλά θα προασπίσει σθεναρά τα συμφέροντά της.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο είχαν οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ώστε να συμφωνηθεί εκεχειρία.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον απευθύνει νέα προειδοποίηση στη Μόσχα να πάψει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές. Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι δεν επιδιώκει τη διεθνή απομόνωση της χώρας του, αλλά θα προασπίσει σθεναρά τα συμφέροντά της.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα της οι συζητήσεις με την ομάδα επαφής να ξεκινήσουν και πάλι, με τη συμμετοχή των αυτονομιστών, ώστε να τεθεί το θέμα μιας κοινής εκεχειρίας και της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ ζήτησαν από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές αντάρτες ώστε να τερματιστεί η εισροή όπλων και μαχητών στην Ουκρανία από το έδαφος της Ρωσίας.

Νωρίτερα η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι στη διάρκεια της συνομιλίας των τριών ηγετών, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Ολάντ και η Μέρκελ αναφέρθηκαν στη πρόθεση του Ποροσένκο «να επιδείξει την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, προκειμένου να μην πληγεί ο άμαχος πληθυσμός».

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος επίσης «σημείωσαν την σημασία που έχει το να βρεθεί άμεσα μια πολιτική λύση που θα βασίζεται στην κήρυξη διμερούς εκεχειρίας, την εφαρμογή ενός μηχανισμού εποπτείας των συνόρων με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να συμφωνηθεί μια εκεχειρία χωρίς όρους στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο ζητεί από τους αυτονομιστές αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα προτού διαπραγματευτεί μαζί τους.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον απηύθυνε νέα προειδοποίηση στη Μόσχα να πάψει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε μεγαλύτερο κόστος, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων τομέων, πολύ σύντομα, αν η Ρωσία δεν αλλάξει άρδην πορεία και δεν διακόψει τους δεσμούς της με τους αυτονομιστές», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε εν τω μεταξύ την Τρίτη ότι η Ρωσία, η οποία είναι αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εξαιτίας της στάσης της όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, επιδιώκει να αποφύγει τη διεθνή απομόνωσή της, αλλά δεν θα πάψει να προασπίζεται με σθένος τα εθνικά της συμφέροντα.

«Δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ [μια πολιτική που διέπεται από] τον απομονωτισμό. Θα είμαστε πάντοτε μέρος της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους συμβουλευτικού θεσμού ,ο οποίος παρακολουθεί το κοινοβουλευτικό και το κυβερνητικό έργο.

«Εσείς κι εγώ πρέπει να ορίσουμε ορθά τα εθνικά συμφέροντα. Έχουμε μάθει πώς να το πράττουμε αυτό. Θα το κάνουμε αυτό με επιμονή, με ορθότητα, με προσοχή και με σθένος» ανέφερε.

Tέλος, η ΕΕ συμφώνησε να προσθέσει 11 νέα ονόματα στον κατάλογο με τα πρόσωπα εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

«Στο κατάλογο προστέθηκαν κυρίως ουκρανοί αυτονομιστές, ενδέχεται να περιλαμβάνονται ένας ή δύο Ρώσοι» σημείωσε διπλωμάτης έπειτα από μια συνάντηση ευρωπαίων πρεσβευτών για το θέμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024