Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεκροί οι ισραηλινοί έφηβοι, με εξάλειψη της Χαμάς απειλεί το Τελ Αβίβ

Νεκροί οι ισραηλινοί έφηβοι, με εξάλειψη της Χαμάς απειλεί το Τελ Αβίβ

Τα πτώματα των τριών ισραηλινών εφήβων που είχαν εξαφανιστεί στη Δυτική Όχθη πριν από δύο εβδομάδες εντοπίστηκαν στη Χεβρώνα, όχι μακριά από το σημείο της εξαφάνισής τους. Τη Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ, με τον Νετανιάχου να απειλεί να «εξαλείψει» την παλαιστινιακή οργάνωση. «Κλιμάκωση των επιχειρήσεων ή ενδεχόμενος πόλεμος θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως» απαντά η Χαμάς. Καταδίκη της δολοφονίας από ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Τα πτώματα των τριών ισραηλινών εφήβων που είχαν εξαφανιστεί στη Δυτική Όχθη πριν από δύο εβδομάδες εντοπίστηκαν στο χωριό Χαλούλ της Χεβρώνας, όχι μακριά από το σημείο της εξαφάνισής τους.

Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός.

Πρόκειται για τους Ναφτάλι Φρένκελ και Τζιλάντ Σαάρ, ηλικίας 16 ετών και οι δύο και τον 19χρονο Εγιάλ Γιφράτς που τους είδαν τελευταία φορά να κάνουν ότο-στοπ σε σταυροδρόμι κοντά στη Χεβρώνα.

Οι έφηβοι έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Με το Ισραήλ να κατηγορεί ευθέως τη Χαμάς για την εξαφάνιση των αγοριών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ και πολλοί αναμένουν να ανακοινώσει στρατιωτικές κινήσεις κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Η Χαμάς ευθύνεται και η Χαμάς θα πληρώσει» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπ.Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι οι έφηβοι «απήχθησαν και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από άγρια θηρία».

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ντάνι Ντάνον κατηγόρησε ευθέως τη Χαμάς για τη δολοφονία των τριών νέων που είχαν εξαφανιστεί στις 12 Ιουνίου στη Δυτική Όχθη και βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Χεβρώνα, υποσχόμενος ότι η χώρα του «θα εξαλείψει» το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

«Οι Ισραηλινοί έχουν την απαραίτητη θέληση και την αποφασιστικότητα για να υπομείνουν τις δοκιμασίες μιας μακράς επιχείρησης για την εξάλειψη της Χαμάς» είπε ο Ντάνον σε ανακοίνωσή του.

«Θλίβομαι βαθιά με την είδηση της δολοφονίας των Ναφτάλι Φράνκελ, Γκιλάντ Σαέρ και Εγιάλ Γίφρα από τους τρομοκράτες της Χαμάς» πρόσθεσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει συγχώρεση για τους δολοφόνους παιδιών και για αυτούς που τους έστειλαν. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Χεβρώνα που μεταδίδει το Al Jazeera, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ισραηλινών στρατιωτών.

To BBC, επικαλούμενο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, κάνει λόγο για συγκρούσεις ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας με Παλαιστίνιους στην περιοχή το βράδυ της Δευτέρας.

Η Χαμάς προειδοποίησε τη Δευτέρα το Ισραήλ ότι «κάθε κλιμάκωση των επιχειρήσεών του ή ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα ανοίξει τις πύλες της κόλασης», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στους ισραηλινούς αξιωματούχους που την κατηγορούν για τον θάνατο των τριών νέων.

Ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα, Σάμι Άμπου Ζούχρι, άφησε να εννοηθεί ότι αμφισβητεί την «ισραηλινή εκδοχή» για την απαγωγή των τριών εφήβων.

Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν μετά την εξαφάνιση των τριών εφήβων στις 12 Ιουνίου.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την εξαφάνιση των εφήβων.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ, ψυχραιμία ζητούν οι ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή τις τελευταίες εβδομάδες και με τις δύο πλευρές «ενθαρρύνοντας τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, (ζητώντας) να συνεχίσουν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να εργάζονται μαζί σε αυτό και θα συνεχίσουμε να το ζητάμε… παρά την τραγωδία και τον τεράστιο πόνο που υπάρχει στο έδαφος».

Ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν οι σοροί των τριών νεαρών, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα με γραπτή δήλωσή του εξέφρασε τα συλληπητήριά του για το θάνατο των τριών εφήβων, καταδίκασε τις «πράξεις τρομοκρατίας» και προέτρεψε όλες τις πλευρές να απέχουν από πράξεις που ενέχουν τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την παράλογη πράξη τρομοκρατίας που διαπράχθηκε εναντίον αθώων νέων» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Την δολοφονία των τριών εφήβων καταδίκασε και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, αποκαλώντας την «αποτρόπαια πράξη των εχθρών της ειρήνης».

Καταδικάζουν Γαλλία, Βρετανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την «ποταπή» -όπως τη χαρακτήρισε- δολοφονία των τριών νέων Ισραηλινών.

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του «για τον πολλαπλασιασμό των βίαιων ενεργειών τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», ενώ καταδίκασε επίσης τις εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον του ισραηλινού εδάφους και ζήτησε «να γίνουν τα πάντα για να μην υπάρξουν νέα θύματα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας».

Την «φρικαλέα και ασυγχώρητη τρομοκρατική ενέργεια», όπως την χαρακτήρισε, καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο θα στηρίξει το Ισραήλ στην προσπάθειά του «να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους».

«Πρόκειται για μια φρικαλέα και ασυγχώρητη τρομοκρατική ενέργεια εναντίον εφήβων. Η Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ στις προσπάθειές του να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τριών εφήβων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024