Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία και Ρωσία θα συνεργαστούν για την παράταση της εκεχειρίας

Ουκρανία και Ρωσία θα συνεργαστούν για την παράταση της εκεχειρίας

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν για να επιτύχουν παράταση της εκεχειρίας, με στόχο να τηρηθεί αυτή και από τις δύο πλευρές -τόσο από τις ουκρανικές δυνάμεις, όσο και από τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο της Γαλλικής Προεδρίας. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική διάσκεψη ανάμεσα στους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τον γάλλο πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν για να επιτύχουν παράταση της εκεχειρίας, με στόχο να τηρηθεί αυτή και από τις δύο πλευρές -τόσο από τις ουκρανικές δυνάμεις, όσο και από τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο της Γαλλικής Προεδρίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Πούτιν και Ποροσένκο «συμφώνησαν να εργαστούν «πάνω σε πέντε σημεία, εκ των οποίων πρωτίστως για την υιοθέτηση μιας συμφωνίας για μια διμερή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και τους αυτονομιστές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν -μαζί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη- για την επίτευξη αποτελεσματικών συνοριακών ελέγχων.

Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο συμφώνησαν ακόμη να εργαστούν για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και κρατουμένων και την διοργάνωση «ουσιαστικών τριμερών διαπραγματεύσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε και αυτό μετά τη συνομιλία που είχαν οι τέσσερις ηγέτες ότι ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε εκ νέου την παράταση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού ελέγχου για την επίβλεψη της τήρησης της εκεχειρίας αυτής με την συμμετοχή του ΟΑΣΕ.

Λίγες ώρες μετά τη δεύτερη επικοινωνία των ηγετών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν τηρήθηκαν όπως είπε τα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Κυριακή. Δεν διευκρίνησε ποιες αποφάσεις εννοεί, ενώ απέφυγε και να αποσαφηνίσει εάν θα παραταθεί η εκεχειρία με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία έληξε σήμερα, Δευτέρα, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

Η εκεχειρία, την οποία κήρυξε μονομερώς το Κίεβο πριν από δέκα ημέρες αναμενόταν να διαρκέσει μία εβδομάδα. Στη συνέχεια έγινε δεκτή από τους αντάρτες, όμως παραβιάστηκε πολλές φορές με σποραδικές μάχες. Την Παρασκευή παρατάθηκε κατά 72 ώρες.

Λίγες ώρες πριν λήξει η εκεχειρία, η ειδική υπηρεσία (SBU) της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε «δολιοφθορείς» που σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα τρένο με στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του Χαρκόβου.

Οι συλληφθέντες, όλοι τους ουκρανοί υπήκοοι που κατοικούν στο Χάρκοβο, πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της SBU Βλάντισλαβ Αμπντούλα. Οι πέντε ενεργούσαν κατ’ εντολή ενός ντόπιου αυτονομιστή ηγέτη, του Ιγκόρ Μπέζλερ, ο οποίος δρα κυρίως στην πόλη Γκορλόφκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με την SBU ο Μπέζλερ είναι ρώσος υπήκοος και έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση σε μια υπηρεσία πληροφοριών.

Στις φωτογραφίες και το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η SBU διακρίνονται οι πέντε άνδρες ξαπλωμένοι στο έδαφος —δεν φαίνονται όμως τα πρόσωπά τους— ένας πυροκροτητής και δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί αποτελούμενοι από 200 γραμμάρια TNT ο καθένας. Στα σπίτια τους βρέθηκαν επίσης διάφορα όπλα και άλλο 1,5 κιλό TNT.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σημείωσε σήμερα ότι ο αριθμός των διεθνών παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία δεν μπορεί να αυξηθεί αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

«Πρέπει να εξαφανιστούν τα όπλα, πρέπει να φύγουν τα σημεία ελέγχου και χρειαζόμαστε ελευθερία κινήσεων», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χαγκ, ο αναπληρωτής διοικητής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

«Η προστασία και η ασφάλεια των συναδέλφων μας είναι η πρώτη μας ανησυχία», σημείωσε ο Χαγκ αφού δύο ομάδες παρατηρητών του ΟΑΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι από τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024