Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν

Στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Υπρ, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας. Κατά ψήφισαν ο Κάμερον και ο ούγγρος πρωθυπουργός, σπάζοντας έτσι την παράδοση της ομοφωνίας με την οποία λαμβάνεται συνήθως μία τέτοια απόφαση. Πλήγμα για τον Κάμερον, ο οποίος επέμενε στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Στις 16 Ιουλίου η επικύρωση της απόφασης από την Ευρωβουλή.

Στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Υπρ, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας.

Ο Γιούνκερ αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου μετά και την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδωσε το χρίσμα της υποψηφιότητας στον Γιούνκερ.

Η Βρετανία ζητούσε να μην είναι ο Γιούνκερ υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε απομονωμένος και χωρίς τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων ηγετών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε ψηφοφορία -την πρώτη που διεξήχθη για πρόεδρο της Κομισιόν- και με 26 ψήφους υπέρ και 2 κατά οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν -όπως αναμενόταν- το χρίσμα στον Γιούνκερ.

Μόνο ο Κάμερον και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ψήφισαν κατά της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, σε μία απόφαση που θεωρείται πλήγμα για τον Κάμερον, ο οποίος επέμενε στην απόφασή του να επιδιώξει να μη δοθεί το χρίσμα στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν εργάστηκαν μαζί για να βρουν μία εναλλακτική λύση στον Γιούνκερ.

Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός, εξαπολύοντας και προσωπική επίθεση κατά του Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ακατάλληλο» για την προεδρία της Επιτροπής.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι ο Γιούνκερ έχει αφιερώσει τη ζωή του προσπαθώντας να αυξήσει την εξουσία των Βρυξελλών και επέμεινε ότι ο Γιούνκερ δεν πρόκειται να ηγηθεί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ο κεντροδεξιός Γιούνκερ θα εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου, όπου οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επικυρώσουν την υποψηφιότητά του.

Στις 16 Ιουλίου θα συναντηθούν εκ νέου και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των Επιτρόπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Σε αυτήν την άτυπη σύνοδο θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν φαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Βρετανίδας Κάθριν Άστον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024