Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον βασικό ύποπτο της επίθεσης στη Βεγγάζη

Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον βασικό ύποπτο της επίθεσης στη Βεγγάζη

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν σε μυστική επιχείρηση στο έδαφος της Λιβύης έναν εκ των φερόμενων ως αρχηγών των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012. Ο συλληφθείς -ο πρώτος για την επίθεση- κρατείται εκτός Λιβύης και θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστικού συστήματος στις ΗΠΑ, όχι στο Γκουαντάναμο. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αποδόση Δικαιοσύνης» τονίζει ο Μπαράκ Ομπάμα έχοντας επικριθεί βαρύτατα για την μέχρι στιγμής αποτυχία να εντοπιστούν και να προσαχθούν οι υπαίτιοι.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν σε μυστική επιχείρηση στο έδαφος της Λιβύης έναν εκ των φερόμενων ως αρχηγών των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012, προκαλώντας το θάνατο του πρεσβευτή Κρις Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών. Ο συλληφθείς κρατείται εκτός Λιβύης και θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστικού συστήματος στις ΗΠΑ, όχι στο Γκουαντάναμο.

«Τώρα θα αντιμετωπίσει τη δαμόκλειο σπάθη της αμερικανικής Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέροντας ότι είχε εγκρίνει προσωπικά την επιχείρηση της σύλληψης του Αχμέντ Αμπού Χατάλα, τοπικού αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία στη Λιβύη.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για φονικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις μας στη Βεγγάζη, έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα να εντοπίσουμε και να φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τους θανάτους των τεσσάρων γενναίων αμερικανών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα, ο οποίος έχει επικριθεί βαρύτατα για την μέχρι στιγμής αποτυχία να εντοπιστούν και να προσαχθούν οι υπαίτιοι.

«Το γεγονός ότι [ο Χατάλα] είναι τώρα σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια απόδειξη για την επίπονη προσπάθεια των στρατιωτικών μας, των ομοσπονδιακών πρακτόρων, καθώς και των στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών. Λόγω του θάρρους και του επαγγελματισμού τους, το άτομο αυτό θα αντιμετωπίσει τώρα τη δαμόκλειο σπάθη της αμερικανικής Δικαιοσύνης» υπογράμμισε.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Αχμέντ Αμπού Χατάλα συνελήφθη την Κυριακή κοντά στη Βεγγάζη σε μυστική επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε συνεργασία με το FBI έπειτα από πολύμηνο σχεδιασμό.

Οι ΗΠΑ τον περιγράφουν ως «πρόσωπο κλειδί» στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012 όταν ένοπλοι εισέβαλαν και πυρπόλησαν τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος αρχικά απέδωσε την επίθεση σε αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για ερασιτεχνικό βίντεο που γυρίστηκε στις ΗΠΑ και καταγγέλθηκε ως προσβλητικό για το Ισλάμ.

Ωστόσο, σύντομα οι ερευνητές της κυβέρνησης κατέληξαν ότι επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση σχεδιασμένη από ντόπιους εξτρεμιστές, αν και οι New York Times ανέφεραν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας ότι όντως κάποιοι από τους επιτιθέμενους όντως κινητοποιήθηκαν από το βίντεο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν «αθόρυβα» αμοιβή έως και 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες τους μήνες που ακολούθησαν την επίθεση.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη κατηγορούμενου ως αυτουργού της τρομοκρατικής επίθεσης που οδήγησε στο θάνατο του πρεσβευτή Κρις Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών, σημειώνει η Washington Post η οποία και μετέδωσε πρώτη την πληροφορία για τη σύλληψη.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως πρόκειται για σημαντική νίκη της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά το μπαράζ επικρίσεων των Ρεπουμπλικανών για την αδυναμία της μέχρι στιγμής να οδηγήσει τους υπαίτιους της επίθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το Πεντάγωνο επισήμανε στην ανακοίνωσή του πως δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων κατά την επιχείρηση. Ο συλληφθείς «κρατείται σε ασφαλή τοποθεσία εκτός Λιβύης» και θα δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη γραμμή της πολιτικής Ομπάμα να λογοδοτούν οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό στις ΗΠΑ και όχι στα στροδικεία του Γκουαντάναμο.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Λιβύη δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024