Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στους εθελοντές στηρίζεται το Ιράκ για νίκη κατά των τζιχαντιστών

Στους εθελοντές στηρίζεται το Ιράκ για νίκη κατά των τζιχαντιστών

Εκατοντάδες νεαροί Ιρακινοί σιίτες προσφέρθηκαν να πολεμήσουν τους σουνίτες ισλαμιστές που προελαύνουν στη χώρα, μετά από έκκληση του ανώτατου σιίτη θρησκευτικού ηγέτη στο Ιράκ. Μιλώντας στη Σαμάρα, ο Αλ Μαλίκι είπε ότι τις επόμενες ώρες οι εθελοντές θα φτάσουν στην πόλη για να στηρίξουν τον στρατό του Ιράκ και τόνισε ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους της ISIL.

Εκατοντάδες νεαροί Ιρακινοί σιίτες προσφέρθηκαν να πολεμήσουν τους σουνίτες ισλαμιστές που προελαύνουν στη χώρα, μετά από έκκληση του ανώτατου σιίτη θρησκευτικού ηγέτη στο Ιράκ.

Μιλώντας στη Σαμάρα, ο Νούρι Αλ Μαλίκι είπε ότι τις επόμενες ώρες οι εθελοντές θα φτάσουν στην πόλη για να στηρίξουν τον στρατό του Ιράκ και τόνισε ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους της ISIL.

Την Παρασκευή, ο αγιατολάχ Αλ Σιστάνι, ο ανώτατος σιίτης θρησκευτικός ηγέτης που ζει στο Ιράκ κάλεσε τους σιίτες Ιρακινούς να πάρουν τα όπλα κατά των τζιχαντιστών.

Από τη Σαμάρα όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ιράκ -μια επίσκεψη ενδεικτική της σημασίας της πόλης- είπε, μιλώντας σε αξιωματικούς: «Η Σαμάρα δεν θα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, αλλά ένα σημείο συγκέντρωσης και εφαλτήριο» (επίθεσης).

Η πόλη βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης στον δρόμο προς την Μοσούλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ο Μαλίκι επισκέφθηκε την Σαμάρα την Παρασκευή για να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο για την ασφάλεια, ενώ μετέβη και στο μαυσωλείο.

Σε ανακοίνωση που ανέβασε το βράδυ στον ιστότοπό του ο ιρακινός πρωθυπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση του έδωσε «απεριόριστες εξουσίες» για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ο Μαλίκι κάλεσε όλους τους Ιρακινούς «να συμμετάσχουν σε αυτό τον πόλεμο εναντίον των εχθρών […] της πίστης που πρόσφατα προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον του μαυσωλείου».

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει εδάφη στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με έναν συνταγματάρχη, αφού ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση τού έδωσε «απεριόριστες εξουσίες».

Ενισχύσεις του στρατού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας έφτασαν χθες Παρασκευή το βράδυ στη Σαμάρα, επεσήμανε ο συνταγματάρχης, ένας από τους διοικητές που είναι αρμόδιοι για την τοπική ασφάλεια.

Ο αξιωματικός επεσήμανε ότι στόχος είναι η ανακατάληψη της Τικρίτ, πρωτεύουσας της επαρχίας Σαλαχεντίν, καθώς και των πόλεων Ντουρ και Μπάιτζι, που βρίσκονται στην ίδια επαρχία και τις οποίες κατέλαβαν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) αυτή την εβδομάδα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αναμένουν διαταγές προτού ξεκινήσουν την αντεπίθεση, σημείωσε ο αξιωματικός.

Η Σαμάρα κατοικείται κυρίως από σουνίτες όμως είναι τόπος προσκυνήματος για τους σιίτες του Ιράκ καθώς εκεί βρίσκονται δύο ιεροί χώροι, τα μαυσωλεία των ιμάμηδων Άλι αλ Χάντι και Χάσαν αλ Ασκάρι, οι μιναρέδες των οποίων καταστράφηκαν σε επίθεση το 2006.

Η επίθεση αυτή στάθηκε αφορμή για μια πολύνεκρη σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών που κράτησε δύο χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Εξάλλου ο ιρακινός στρατός κατάφερε να απωθήσει την Τετάρτη μια επίθεση στην είσοδο της Σαμάρα εμποδίζοντας τους αντάρτες που είχαν περικυκλώσει την πόλη να καταλάβουν άλλες πόλεις της Σαλαχεντίν, όπως η Ντουλούγια.

Όμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το ISIL προετοιμάζει νέα επίθεση.

Την Παρασκευή η αστυνομία και οι κάτοικοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους αντάρτες από τη Ντουλούγια, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι δυνάμεις των κούρδων μαχητών (πεσμεργκά) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Κάρα Τάμπα στο κεντρικό Ιράκ, όπως δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος σήμερα, συνεχίζοντας την προέλασή τους καθώς τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούν μπροστά στους αντάρτες του ISIL.

Οι πεσμεργκά εισήλθαν στη διάρκεια της νύχτας στην Κάρα Τάμπα, μια εθνοτικά μικτή πόλη που βρίσκεται στην επαρχία Ντιγιάλα 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, αφού ο ιρακινός στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του, είπε ο Ιμπραχίμ Μπάζλαν, αξιωματούχος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν.

Η Κάρα Τάμπα είναι μια από τις διαφιλονικούμενες περιοχές μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Οι πεσμεργκά έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ένα σχέδιο ευρείας παράταξης ώστε να διασφαλίσουν τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και να επαναφέρουν τη σταθερότητα στην πόλη», πρόσθεσε ο Μπάζλαν.

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη αρκετές διαφιλονικούμενες περιοχές, μεταξύ αυτών την πόλη του Κιρκούκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024