Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος στα αμφιλεγόμενα φράγματα της Παταγονίας έβαλε η πρόεδρος της Χιλής

Τέλος στα αμφιλεγόμενα φράγματα της Παταγονίας έβαλε η πρόεδρος της Χιλής

Tέλος σε ένα ακόμα σχέδιο του προκατόχου της έβαλε η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, υλοποιώντας παράλληλα μια προεκλογική δέσμευση: εγκαταλείπεται ενεργειακό σχέδιο κατασκευής πέντε γιγάντιων φραγμάτων στην Παταγονία. Ο επιχειρηματικός κόσμος, πάντως, εκφράζει ανησυχίες ότι η απόφαση θα δημιουργήσει αβεβαιότητα.

Tέλος σε ένα ακόμα σχέδιο του προκατόχου της έβαλε η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, υλοποιώντας παράλληλα μια προεκλογική δέσμευση: εγκαταλείπεται το ενεργειακό σχέδιο κατασκευής πέντε γιγάντιων φραγμάτων στην Παταγονία.

Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή των φραγμάτων στην περιοχή του Αϊσέν για την παραγωγή 2.750MW που θα ηλεκτροδοτούσαν την κεντρική και νότια χώρα.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης έφτανε τα 2,3 δισ. ευρώ και για την υλοποίησή του θα έπρεπε να πλημμυρίσουν χιλιάδες εκτάρια γης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα.
{{{ map }}}
Κατά του σχεδίου είχαν κινητοποιηθεί περιβαλλοντικές οργανώσεις με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Τα χρόνια μάλιστα της προεδρίας του κεντροδεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, η «υπόθεση Αϊσέν» ήταν παρούσα σε όλες τις κινητοποιήσεις, ιδίως των φοιτητών: «Παταγονία χωρίς φράγματα» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Χιλής εκτιμά ότι η απόφαση της προέδρου θα προκαλέσει κλίμα αβεβαιότητας για τις επενδύσεις, αλλά και το κόστος ενέργειας.

«Το μήνυμα που περνά είναι ότι η χώρα στρέφεται σε παραγωγή ενέργειας που θα είναι ακριβή και όχι καθαρή. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει το πιο ακριβό τιμολόγιο στη Λατινική Αμερική» υποστήριξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Παραγωγής και Εμπορίου, Αντρές Σάντα Κρους.

Από την πλευρά της, η κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο (Endesa και Colbún) θα εξετάσει τους τρόπους αντίδρασης στην απόφαση: από τον επανασχεδιασμό του όλου έργου μέχρι και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ είχε ήδη από τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ξεκαθαρίσει ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι βιώσιμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024