Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απήχθησαν δεκάδες Τούρκοι από το προξενείο στη Μοσούλη

Απήχθησαν δεκάδες Τούρκοι από το προξενείο στη Μοσούλη

Τζιχαντιστές απήγαγαν 49 Τούρκους σε επίθεση στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, ανάμεσά τους τον γενικό πρόξενο, τρία παιδιά και αρκετά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τους φόβους να παρασυρθεί η Τουρκία σε πόλεμο. Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα εάν πάθει κακό κάποιος από τους ομήρους. Συνεδρίασε εκτάκτως σε επίπεδο πρεσβευτών το ΝΑΤΟ. Τρόμος στο Ιράκ, τζιχαντιστές κατέλαβαν το Τικρίτ μετά τη Μοσούλη.

Ένοπλοι απήγαγαν 49 Τούρκους σε επίθεση στο τουρκικό προξενείο στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ, ανάμεσά τους τον γενικό πρόξενο, τρία παιδιά και αρκετά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τους φόβους να παρασυρθεί η Τουρκία σε πόλεμο.

Οι απαχθέντες μεταφέρθηκαν από το κτίριο του προξενείου σε στρατιωτική βάση.

Οι τουρκικές Αρχές, οι οποίες επικοινώνησαν με τους απαγωγείς, ανακοίνωσαν ότι και τα 48 άτομα είναι καλά στην υγεία τους.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τη σημασία της επίθεσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) στο προξενείο που αποτελεί τουρκικό έδαφος.

Η νέα απαγωγή ανεβάζει τον αριθμό των Τούρκων που κρατούνται από ενόπλους στη Μοσούλη σε 80.

Την Τρίτη, 31 τούρκοι οδηγοί φορτηγών απήχθησαν από τζιχαντιστές του ISIL την ώρα που παρέδιδαν φορτίο με βενζίνη σε εργοστάσιο ενέργειας στη Μοσούλη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεσίρ Αταλάι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιήσει ομιλία σε συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την τρομοκρατία, διέκοψε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και επιστρέφει εσπευσμένα στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε σοκαρισμένος για την απαγωγή και κάλεσε στην άμεση απελευθέρωση των Τούρκων διπλωματών. «Δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή για οποιοδήποτε λόγο μία τέτοια επίθεση σε διπλωμάτες και πολίτες» δήλωσε.

Με αντίποινα απειλεί η Τουρκία

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε με αντίποινα, εάν κάποιος από τους πολίτες ή τους διπλωμάτες που έχουν απαχθεί πάθει κακό.

«Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με τη διαχείριση της αντιμετώπισης της κρίσης, σκεφτόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτό δεν πρέπει να παρερμηνευθεί. Κάθε κακό που θα γίνει στους πολίτες και το προσωπικό μας θα έρθει αντιμετωπιστεί με τα σκληρότερα αντίποινα» είπε.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι το προξενείο δεν μπόρεσε να εκκενωθεί πριν την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές εξαιτίας των κινδύνων που θα αντιμετώπιζε το προσωπικό αν εγκατέλειπε το κτίριο.

Ο τούρκος υπουργός συνομίλησε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για τη «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» στη Μοσούλη.

Μετά από αίτημα της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ συνεδρίασε εκτάκτως σε επίπεδο πρεσβευτών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας στο Ιράκ.

Η Άγκυρα ενημέρωσε τους πρεσβευτές για την κατάσταση στην πόλη και την ομηρία. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Συμμαχίας, η συνεδρίαση δεν έγινε στη βάση του Άρθρου 4, που ενεργοποιείται εφόσον οποιοδήποτε κράτος-μέλος κρίνει ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία ή ασφάλειά του.

Η Μοσούλη έχει καταληφθεί από τους τζιχαντιστές.

Τα διεθνή δίκτυα αναφέρουν πως μισό εκατομμύριο εγκαταλείπουν την πόλη ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης μοιάζει ανήμπορη απέναντι στη μάχη με τους ισλαμιστές.

Ένοπλοι επιτέθηκαν την Τετάρτη και στο Τικρίτ, το οποίο κατέλαβαν μετά τη Μοσούλη.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, έχει υποσχεθεί να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και να τιμωρήσει τους στρατιώτες που λιποτάκτησαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024