Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Kάλπες στήνει η Συρία ενώ τον Άσαντ υμνούν ακόμη και οι ανθυποψήφιοί του

Kάλπες στήνει η Συρία ενώ τον Άσαντ υμνούν ακόμη και οι ανθυποψήφιοί του

Στις κάλπες που στήνονται για να επιβεβαιώσουν, όπως όλα δείχνουν, την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ στη ρημαγμένη Συρία καλούνται οι Σύροι -όσοι δεν έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό, δεν βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί ή δεν συγκροτούν τα εκατομμύρια που έχουν γίνει πρόσφυγες. Ο παραλογισμός της κάλπης είναι τέτοιος που ακόμη και ο ένας από τους μόλις δύο αντιπάλους του Άσαντ για την προεδρία δεν έχει παρά μόνο ύμνους για την ηγεσία της Δαμασκού.

Στις κάλπες που στήνονται για να επιβεβαιώσουν, όπως όλα δείχνουν, την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ στη ρημαγμένη Συρία καλούνται οι Σύροι -όσοι δεν έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό, δεν βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί ή δεν συγκροτούν τα εκατομμύρια που έχουν γίνει πρόσφυγες.

Κανείς δεν αμφιβάλλει για την έκβαση των προεδρικών εκλογών της Τρίτης. Από την κάλπη έχουν διπλωματικά αποστασιοποιηθεί τα Ηνωμένα Έθνη και ο Αραβικός Σύνδεσμος ενώ την νομιμότητά της έχουν απορρίψει δυτικές και αραβικές χώρες, λέγοντας ότι πρόκειται για παρωδία εκλογικής διαδικασίας.

Ο παραλογισμός της κάλπης είναι τέτοιος που ακόμη και ο ένας από τους μόλις δύο αντιπάλους του Άσαντ για την προεδρία δεν έχει παρά μόνο ύμνους για την ηγεσία της Δαμασκού.

Ο Χασάν αλ Νούρι είναι ο δεύτερος διεκδικητής της κάλπης, και ο τρίτος (και τελευταίος) είναι ο Μάερ αλ Χαντσάρ. Ο αλ Νούρι σε συνέντευξή του ουσιαστικά έπλεξε το εγκώμιο του Άσαντ, λέγοντας ότι πρόκειται για «μεγάλο ηγέτη» και δεν είχε παρά ελάχιστες επιφυλάξεις για το πώς χειρίζεται την οικονομία. Ο αλ Νούρι επέμεινε ωστόσο ότι η υποψηφιότητά του είναι «σοβαρή και εκφράζει τη σιωπηρή πλειονότητα» του συριακού λαού.

Οι κάλπες στήνονται ενώ ο συριακός εμφύλιος έχει κλείσει τρία χρόνια και έχει ρημάξει σε κάθε επίπεδο την χώρα.

Αν και πριν από έναν χρόνο η θέση του καθεστώτος φαινόταν οριακή, με απανωτές στρατιωτικές νίκες -χάρη στη συνδρομή τόσο της Χεζμπολάχ όσο και, κατά γενική ομολογία, και του Ιράν- κατάφερε να διασφαλίσει την επιβίωσή του απέναντι στο κατακερματισμένο πεδίο ενόπλων οργανώσεων που δρουν στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, έστω και με ασφαλή πλέον τα σημεία και τις διόδους που χρειάζεται για να συνεχίσει να λειτουργεί ο «σκελετός» της Δαμασκού, οι διαφόρων ειδών ένοπλες ομάδες -ανάμεσά τους και τζιχαντιστές- έχουν τον έλεγχο συνολικά σημαντικού τμήματος της συριακής επικράτειας.

Για διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν την περιοχή, όπως τον Φαουάζ Γκέρκες στο London School of Economics που επικαλείται το Associated Press, «ο Άσαντ δεν έχει νικήσει, έχει επιβιώσει» χάρη στην στήριξη από το εξωτερικό, την αδράνεια των δυτικών κυβερνήσεων στην υποστήριξη των αντικαθεστωτικών και την υπονομευτική δράση των ισλαμιστικών ομάδων που πολεμούν εναντίον του μεν αλλά καταλήγουν να αποδυναμώνουν τις μετριοπαθείς αντικαθεστωτικές ομάδες.

Το σκηνικό του σημερινού αδιεξόδου συνθέτουν το οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ρημαγμένο σημερινό τοπίο που κάποτε ήταν η Συρία. Μέχρι ο ΟΗΕ να αποφασίσει να σταματήσει να μετρά τους νεκρούς του εμφυλίου επειδή δεν υπήρχαν πλέον αξιόπιστες αναφορές, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 160.000 και οι εκτοπισμένοι -εντός και εκτός Συρίας- τα εννέα εκατομμύρια.

Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024