Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες χιλιάδες τούρκοι αστυνομικοί σε επιφυλακή για την επέτειο του Γκεζί

Δεκάδες χιλιάδες τούρκοι αστυνομικοί σε επιφυλακή για την επέτειο του Γκεζί

Με μία μεγάλη συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου θα επιχειρήσει το «Κίνημα Ταξίμ» στην Κωνσταντινούπολη να τιμήσει την πρώτη επέτειο από την έναρξη των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί, που πήραν διαστάσεις εξέγερσης ταράζοντας την πολιτική ζωή της χώρας. Με συλλήψεις απειλεί ο Ερντογάν, αποκλεισμένη από δυνάμεις ασφαλείας η πλατεία Ταξίμ, σε επιφυλακή 25.000 χιλιάδες αστυνομικοί.

Με μία μεγάλη συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου θα επιχειρήσει το «Κίνημα Ταξίμ» στην Κωνσταντινούπολη να τιμήσει την πρώτη επέτειο από την έναρξη των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ για το πάρκο Γκεζί, που πήραν διαστάσεις εξέγερσης ταράζοντας την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις προειδοποιήσεις προς τους νέους να μην συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, απειλώντας με συλλήψεις. Οι αρχές έχουν αποκλείσει την πλατεία Ταξίμ, ενώ 25.000 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο. Αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του» δήλωσε το Σάββατο ο Ερντογάν.

«Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» πρόσθεσε, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του. «Απευθύνω έκκληση στον λαό μου. Μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν. Αυτή δεν είναι μια οικολογική εκστρατεία, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια σε αυτό» επέμεινε.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν είχε και πάλι επικρίνει το κίνημα διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλωτές θέλουν να προκαλέσουν «νέους θανάτους και νέο πόνο» στην Τουρκία. «Ένα χρόνο μετά, οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις, αλλά εσείς, η νεολαία της Τουρκίας δεν πρέπει να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση» ανέφερε.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «χειραγωγούν ηθικά και οικονομικά την αδύναμη νεολαία με στόχο να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα και η οικονομία μας».

Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας

Η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στο σύνολο των διαδηλωτών των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των συνδικάτων, οι οποίοι θέλουν να τιμήσουν, απόψε, τις άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

Περισσότεροι από 25.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και οχήματα με περίπου πενήντα αντλίες νερού υπό πίεση έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, προμηνύοντας νέες ταραχές.

Επίσης, με εντολή των αρχών διακόπηκαν τα δρομολόγια πλοίων που οδηγούν από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή, ενώ έχουν σταματήσει τα δρομολόγια του μετρό και των λεωφορείων προς την πλατεία Ταξίμ.

Η αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αυτοκίνητα, ενώ είναι ελεγχόμενη η είσοδος πεζών. Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα η αστυνομία εμπόδισε σε περίπου 150 άτομα να βγουν στην πλατεία.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αντιόχεια.

Ολιγόωρη κράτηση δημοσιογράφων

Θέλοντας πιθανότατα να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες να μην διαδηλώσουν, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του CNN και μάλιστα την ώρα της απευθείας σύνδεσης από την πλατεία Ταξίμ.

Εικόνες που ελήφθησαν από το CNN δείχνουν τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Ίβαν Ουότσον να μιλάει απευθείας στην κάμερα από την πλατεία Ταξίμ μπροστά από δεκάδες ένστολους και ντυμένους με πολιτικά αξιωματικούς που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους διαδηλωτές.

Οι εικόνες δείχνουν έναν αξιωματικό με πολιτικά να πλησιάζει τον Ουάτσον την ώρα που ένας άλλος κινείται για να καλύψει τον φακό της κάμερας με το σώμα του. Στην συνέχεια ο Ουότσον δείχνει την δημοσιογραφική του διαπίστευση και η ομάδα απομακρύνεται από εκεί.

Ο Ουότσον, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μισή ώρα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε με το γόνατο στους γλουτούς.

Οι διαδηλώσεις του 2013

Οι περσινές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου του 2013 από λίγους οικολόγους που αντιδρούσαν στην καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί, το οποίο δεσπόζει της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης Ερντογάν.

Για την καταστολή των διαδηλώσεων οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πρωτοφανή βία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων, αλλά και χιλιάδες συλλήψεις.

Η σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις εξέθεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό και ξέθαψε το «τσεκούρι του πολέμου» στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Εντούτοις, ο τούρκος πρωθυπουργός βγήκε όρθιος, με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα να αποδεικνύουν την απήχηση που διατηρεί το ΑΚΡ εν όψει και της ανάδειξης του νέου προέδρου.

Τμήμα της τουρκικής κοινωνίας όμως παραμένει εχθρικό απέναντί του και η ένταση αναζωπυρώνεται με κάθε ευκαιρία -οι οποίες δυστυχώς δεν λείπουν.

Ο θάνατος προ μηνών του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν είχε πυροδοτήσει νέο κύμα διαδηλώσεων και επεισοδίων, ενώ η οργή για την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στο ορυχείο στη Σόμα έβαλε ξανά στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024