Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις ευρωβουλευτές εκλέγει «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στην Ιταλία

Τρεις ευρωβουλευτές εκλέγει «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στην Ιταλία

Τρεις ευρωβουλευτές στέλνει στο Στρασβούργο «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» κατορθώνοντας να υπερβεί το ιταλικό εκλογικό όριο του 4% και να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκλογικός θρίαμβος του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον Ματέο Ρέντσι, απογοήτευση στο πεντάστερο «στρατόπεδο» του Μπέπε Γκρίλο, «βουτιά» για την μπερλουσκονική Forza Italia.

Τρεις ευρωβουλευτές στέλνει στο Στρασβούργο «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» κατορθώνοντας έπειτα από μία εκλογική νύχτα-θρίλερ να υπερβεί το ιταλικό εκλογικό όριο του 4% και να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για «έκπληξη Τσίπρα» κάνει λόγο η Repubblica, επισημαίνοντας ότι μία από τις καινοτομίες των ιταλικών εκλογών είναι η επανεμφάνιση ενός σχηματισμού της αριστεράς, ο οποίος υπό την επίδραση του Αλέξη Τσίπρα, κατόρθωσε να εξασφαλίσει ένα καλό αποτέλεσμα παρόλο που γεννήθηκε μόλις πέντε μήνες πριν.

Οι ευρωβουλευτές της Λίστας Τσίπρα είναι οι Μάρκο Φουρφάρο, Ελεονόρα Φορέντζα και Κούρτσιο Μαλτέζε.

«Και αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ο στόχος, τώρα, γίνεται η εδραίωση μία εμπειρίας που άνοιξε νέους ορίζοντες στην ιταλική αριστερά. Στο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ ή στο μοντέλο του γερμανικού Die Linke, λίγο έχει σημασία» αναφέρει η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα επισημαίνοντας ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, αλλά η προσπάθεια είναι πολλά υποσχόμενη.

Στις ευρωεκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι σάρωσε με ποσοστό 40,8% των ψήφων, περνώντας σαν «οδοστρωτήρας» πάνω από το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) που συγκέντρωσε ποσοστό 21% χωρίς να κατορθώνει «να τους στείλει όλους σπίτι τους» κατά τις διακηρύξεις του Μπέπε Γκρίλο.

Σε σύνολο 73 ευρωβουλευτών που στέλνει η Ιταλία στο Στρασβούργο οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τις 31 και το Κίνημα 5 Αστέρων 17, αποτέλεσμα απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τους Γκριλίνι.

«Κέρδισε η Ιταλία της αισιοδοξίας, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι κάνοντας λόγο για ιστορική νίκη.

«Η Ιταλία αυτή απαρτίζεται από γενιές συνταξιούχων που δεν θέλουν να αλλάξουν, να σκεφθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε αντιπολίτευση με σθεναρό τρόπο», υποστήριξε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ο Γκρίλο στο Διαδίκτυο.

Στις ευρωκάλπες η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 16,% και 13 έδρες.

Απέδωσε διά του εκπροσώπου της Τζοβάνι Τότι το απογοητευτικό αποτέλεσμα στο ότι ο ίδιος «ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ελευθερία κινήσεων για την προεκλογική εκστρατεία του, εξαιτίας μιας αδικαιολόγητης καταδίκης του Αρείου Πάγου».

Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά συγκέντρωσε 6,2% και θα καταλάβει πέντε έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο γραμματέας της Ματέο Σαλβίνι ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της παράταξης του Μπερλουσκόνι «να μην καθίσουν κοντά στους εκπροσώπους του κόμματος της [καγκελαρίου της Γερμανίας] κυρίας [Άνγκελα] Μέρκελ».

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρέντσι, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο κατέγραψε αποτέλεσμα κατώτερο των προβλέψεων βάσει δημοσκοπήσεων, με 4,4% και τρεις ευρωβουλευτές. «Στο εξής η γνώμη μας πρέπει να αρχίσει να βαραίνει περισσότερο μέσα στην κυβέρνηση» δήλωσε παρ’ όλα αυτά ο συντονιστής του κόμματος, Γκαετάνο Κουαλιαρέλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024