Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς από τις πλημμύρες στη Σερβία

Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς από τις πλημμύρες στη Σερβία

Συνεχίζεται η μάχη με τους υπερχειλισμένους ποταμούς στη Σερβία και τη Βοσνία, όπου οι νεκροί είναι δεκάδες και χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Σε ορισμένα σημεία, η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί αλλά τα προβλήματα παραμένουν, ενώ η περιοχή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικότερες, όπως όλα δείχνουν, πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών. Η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα.

Συνεχίζεται η μάχη με τους υπερχειλισμένους ποταμούς στη Σερβία και τη Βοσνία, όπου οι νεκροί είναι δεκάδες και χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Σε ορισμένα σημεία, η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί αλλά τα προβλήματα παραμένουν ενώ η περιοχή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικότερες, όπως όλα δείχνουν, πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.Η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξη τριήμερο πένθος για τα θύματα των πλημμυρών που θα ισχύσει από αύριο, Τετάρτη.

Σε ανοικτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι μόνο στο Ομπρένοβατς, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι, ανεβάζοντας στους 20 τον συνολικό αριθμό των νεκρών. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο απολογισμός αυτός δεν είναι ο τελικός, καθώς υπάρχουν ακόμη συνοικισμοί που βρίσκονται κάτω ό το νερό.

Το σερβικό Κέντρο για την Ανάπτυξη του διαδικτύου δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα, όπου οι πολίτες δηλώνουν τα στοιχεία των συγγενών και φίλων, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στις πλημμύρες.

Συνολικά 30.873 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές της Σερβίας και 4.023 κτίρια έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.

Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στον δήμο Ομπρένοβατς, απ’ όπου έχουν φύγει 13.603 κάτοικοι και συνεχίζεται η εκκένωση του πληθυσμού και στους δήμους Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιαμένα, Πάρατσιν, Σβιλάινατς, Μπάινα Μπάστα, Μάλι Ζβόρνικ, Σμεντέρεβσκα Παλάνκα, όπου εδώ και μέρες δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Η μονάδα ελικοπτέρων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας με περισσότερες από πέντε ώρες πτήσεις μετέφερε 1,5 τόνο τροφίμων στους πληγέντες και συμμετείχε σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού από την περιοχή Ζάμπριεζια του Ομπρένοβατς.

Ήρεμη ήταν η νύχτα στην πόλη Σάμπατς, όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα άρχισε να υποχωρεί.

Στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού από τις πληγείσες περιοχές βοηθούν 220 εκπαιδευμένοι διασώστες από χώρες-μέλη της ΕΕ με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι διαστάσεις της καταστροφής που έπληξε τη Σερβία είναι δέκα φορές πιο έντονες απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύσει αυτό και όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.

Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες

Το κοινοβούλιο της Σερβίας αποφάσισε να διαθέσει ποσό 864.377 ευρώ από τον προϋπολογισμό του, ως βοήθεια προς τους πληγέντες.

Την ίδια ώρα, συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας έχει συγκροτήσει ομάδα διαχείρισης της κρίσης και συντονίζει την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην Ελλάδα, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αναλάβει η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη.

Τα είδη που συγκεντρώνονται, προς το παρόν, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει ο Ερυθρός Σταυρός της Σερβίας είναι στρώματα, κλινοσκεπάσματα, γαλότσες, ρουχισμός (κάλτσες, εσώρουχα), φακού και μπαταρίες, είδη υγιεινής και φάρμακα.

Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: +30 2310/244265 για να ενημερώνονται και να λαμβάνουν οδηγίες, ώστε η βοήθεια που θέλουν να προσφέρουν να φθάσει το συντομότερο δυνατό και για να να υπάρξουν διευκολύνσεις όσον αφορά τη διέλευση της βοήθειας από τα σύνορα. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στο τηλέφωνο +30 210/777-43-44, +30 210/777-43-55.

Επιπλέον, η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε τον αριθμό ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024