Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας νεκρός από τις πρωτοφανείς πλημμύρες σε Σερβία-Βοσνία

Ένας νεκρός από τις πρωτοφανείς πλημμύρες σε Σερβία-Βοσνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων. Στη Σερβία, που ήδη μετρά έναν νεκρό, έφτασε ρωσική βοήθεια, ενώ ο υπουργός αρμόδιος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία της χώρας. Την εκκένωση της πόλης Ομπρένοβατς ζητά ο πρωθυπουργός.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων.

Στο χωριό Ντβόροβι ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε από τις πλημμύρες τμήμα του σπιτιού του.

Είναι το πρώτο θύμα από τις πλημμύρες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fena η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Μίρνα Σόγια.

Mετά από αίτημα της σερβικής κυβέρνησης, στη χώρα έφτασε και ρωσική βοήθεια με αεροσκάφος Ilyushin.

«Στο αεροσκάφος βρίσκονται οι καλύτερα εκπαιδευμένοι διασώστες, του αερομεταφερόμενου τάγματος ‘Centrospas’ και του Κέντρου εκτέλεσης ιδιαίτερα επικίνδυνων επιχειρήσεων ‘Lider’» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μόσχας.

Εκκένωση της πόλης Ομπρένοβατς ζητά ο πρωθυπουργός

Την πλήρη εκκένωση της πόλης Ομπρένοβατς ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή τη συγκεκριμένη περιοχή που πλήττεται από τις καταστροφικές πλημμύρες. «Μη μας αναγκάσετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας» είπε στους κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Βούτσιτς περιόδευσε στις πλημμυρισμένες περιοχές με βάρκα και διαπίστωσε το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των ποταμών.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Πρέπει να εκκενωθεί η πόλη» δήλωσε.

Από τον δήμο Ομπρένοβατς απομακρύνθηκαν 2.510 κάτοικοι και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης άλλων 1.400 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για έναν αγνοούμενο.

Πλημμύρισαν συνολικά 900 κτίρια και επλήγησαν άλλα 1.388, σύμφωνα με τα στοιχεία του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών. Τα νερά του ποταμού Κολουμπάρα απειλούν τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το Βελιγράδι.

Ο σέρβος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων.

«Μην μας αναγκάζετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας και μην βάζετε σε κίνδυνο τις ζωές των διασωστών» είπε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι στον δήμο Ομπρένοβατς κινδύνευσαν πολλές ανθρώπινες ζωές και ζήτησε από τους κατοίκους να μην παραμένουν στις στέγες σπιτιών και στα μπαλκόνια αρνούμενοι τη βοήθεια των ομάδων διάσωσης, επειδή υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντάβενπορτ δήλωσε από την πόλη Σουμπότιτα ότι αναμένεται βοήθεια από την ΕΕ στους πληγέντες κατοίκους της Σερβίας ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία αποστέλλουν ειδικούς και αντλίες.

Τεράστιες καταστροφές

Σε μία πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος των καταστροφών, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Βέλιμιρ Ίλιτς, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε χρόνια προκειμένου να ανακάμψει η γεωργία της χώρας.

«Αυτό συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό, όπως θα φανεί μετά και την αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών. Θα χρειαστούν σίγουρα τέσσερα με πέντε χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία από αυτό» είπε στη σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS).

Όπως εξήγησε, οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και οι άνθρωποι υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές. Σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και διεξάγονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον καλό συντονισμό μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, οργανισμών και πολιτών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πολύ κακή κατάσταση που προκλήθηκε δεν οφείλεται σε ελαττωματικά συστήματα προστασίας από τις πλημμύρες, αλλά στα αφύσικα υψηλά επίπεδα υδάτων, που δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν.

Μεγάλη κινητοποίηση

Μέχρι τώρα 6.175 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 20 τραυματίστηκαν και ένας άνθρωπος αγνοείται.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν 1.654 πυροσβέστες και διασώστες με 365 οχήματα και 50 λέμβους.

Ακόμη, στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 75 μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 22 οχήματα, 75 μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 19 οχήματα, 333 μέλη των ειδικών δυνάμεων με 36 οχήματα, 494 μέλη των ενόπλων δυνάμεων με επτά ελικόπτερα, 39 οχήματα και 21 λέμβους, καθώς και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υπάλληλοι σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην πόλη Βάλιεβο, όπου από τις πλημμύρες προκλήθηκαν καταστροφές σε κτίρια και σε υποδομές, η κατάσταση σταθεροποιείται, καθώς η στάθμη των υδάτων του ποταμού Κολουμπάρα άρχισε να υποχωρεί.

Στο δήμο Ουμπ, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, έχουν πληγεί 18 χωριά με 4.000 νοικοκυριά και περίπου 7.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς στέγη. Ζημιές έχουν υποστεί 10 δρόμοι, μήκους 10 χιλιομέτρων, σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 10 χιλιομέτρων, 25 γέφυρες, 10 υποσταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και 80 καταστήματα.

Ο δήμος Κρούπανι έχει αποκοπεί καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους και οι κάτοικοι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς τηλεφωνική σύνδεση.

Από τα νερά του ποταμού Τσρνιτσα πλημμύρισε το χωριό Γκλάβιτσα και εκκενώθηκαν 300 κάτοικοι.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε κτίρια, κατοικίες, οδικούς άξονες και αγροτικές καλλιέργειες στους δήμους Οσέτσινα, Λάικοβατς, Λιγκ, Λιουμπόβιγια, Τσάτσακ, Πόζεγκα, Τόπολα, Αραντζέλοβατς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024