Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατοντάδες εργάτες παγιδευμένοι σε ορυχείο στην Τουρκία

Εκατοντάδες εργάτες παγιδευμένοι σε ορυχείο στην Τουρκία

Τουλάχιστον 17 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 200 έως 300 είναι εγκλωβισμένοι μετά την κατάρρευση στοάς σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Τουρκία. Στο ορυχείο της πόλης Σόμα, στην επαρχία της Μαγνησίας, σημειώθηκε έκρηξη λόγω βραχυκυκλώματος και πυρκαγιά. Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τουλάχιστον 17 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 200 έως 300 είναι εγκλωβισμένοι μετά την κατάρρευση στοάς σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Τουρκία, όπως δηλώνουν τοπικοί αξιωματούχοι και μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Στο ορυχείο της πόλης Σόμα, στην επαρχία της Μαγνησίας, σημειώθηκε έκρηξη λόγω βραχυκυκλώματος και πυρκαγιά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης των εργατών.

Η στοά κατέρρευσε έπειτα από έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας.

Οι διασώστες προσπαθούν να διοχετεύσουν οξυγόνο στις στοές όπου έχουν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την είσοδο του ορυχείου που βρίσκεται στην πόλη Σόμα, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Οι πυροσβέστες έχουν ανακοινώσει ότι ο πυκνός καπνός τους εμποδίζει να προχωρήσουν.

Ένα ελικόπτερο έχει σταλεί στον τόπο της τραγωδίας, ενώ ο στρατός έχει αποστείλει ομάδες 20 ατόμων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν μικρές φιάλες με μάσκες οξυγόνου, όμως δεν είναι γνωστό για πόσο μπορούν να επιβιώσουν με αυτές.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, 580 άνθρωποι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης, όμως μεγάλος αριθμός από αυτούς κατάφερε να σωθεί. Πολλοί γονείς ανθρακωρύχων, ανήσυχοι και με δάκρυα στα μάτια έχουν μεταβεί κοντά στο ορυχείο.

«Δεν θέλω να δώσω κανέναν αριθμό. Προτεραιότητά μας είναι να προσεγγίσουμε τους εργαζόμενούς μας που βρίσκονται κάτω από τη Γη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος έχει μεταβεί στη Μαγνησία.

«Τέσσερις ομάδες διασωστών εργάζονται στο ορυχείο. Η πυρκαγιά προκαλεί προβλήματα, όμως οξυγόνο διοχετεύεται στις στοές που δεν έχουν πληγεί» πρόσθεσε ο Γιλντίζ.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μουτζαφέρ Γιουρτάς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι 300 με 400 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο ορυχείο, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται από 200 έως 300.

Καθώς το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που γινόταν η αλλαγή βάρδιας, είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των εργατών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο ορυχείο, επεσήμαναν αξιωματούχοι του περιφερειακού εργατικού συνδικάτου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «προσεκτικά τις εξελίξεις».

«Ελπίζουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες», είπε ο Ερντογάν.

Ο ειδικός σε θέματα ορυχείων Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου. «Αν έχουν πάθει βλάβη οι αεραγωγοί, οι ανθρακωρύχοι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε διάστημα μίας ώρας», είπε.

Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας.

Το πιο σοβαρό δυστύχημα σε ορυχείο είχε σημειωθεί το 1992, όταν 263 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη στο ορυχείο Ζονγκουλντάκ.

Στο μεταξύ ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι το AKP απέρριψε τον προηγούμενο μήνα έκκληση της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί η κατάσταση ασφαλείας στο ορυχείο της Σόμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024