Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χορός κυρώσεων στη Μόσχα λόγω Ουκρανίας, επεκτείνονται οι καταλήψεις

Χορός κυρώσεων στη Μόσχα λόγω Ουκρανίας, επεκτείνονται οι καταλήψεις

Θερμαίνει το διπλωματικό πεδίο στην ουκρανική κρίση, με τις ΗΠΑ να προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας σε συντονισμό με την ΕΕ, την ώρα που οι φιλορωσικές καταλήψεις στην ανατολική Ουκρανία επεκτείνονται. Υπό τον έλεγχο φιλορώσων το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και το κτίριο της δημοτικής διοίκησης στην Κοστιαντίνιβκα. Παράλληλα, στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρήτες του ΟΑΣΕ, με τους ενόπλους που τους κρατούν να λένε ότι χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες» για να απελευθερωθούν.

Θερμαίνει το διπλωματικό πεδίο στην ουκρανική κρίση, με τις ΗΠΑ να προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας σε συντονισμό με την ΕΕ, την ώρα που οι φιλορωσικές καταλήψεις στην ανατολική Ουκρανία επεκτείνονται.

Υπό τον έλεγχο φιλορώσων το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και το κτίριο της δημοτικής διοίκησης στην Κοστιαντίνιβκα. Παράλληλα, στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρήτες του ΟΑΣΕ, με τους ενόπλους που τους κρατούν να λένε ότι χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες» για να απελευθερωθούν.

Τη Δευτέρα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ομάδα περίπου 30 ενόπλων εισέβαλε το πρωί στο τοπικό αρχηγείο της αστυνομία στην Κοστιαντίνιβκα. Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Λίγο αργότερα, δεύτερο κτίριο στην ίδια πόλη, το κτίριο της δημοτικής διοίκησης, τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφέρειας.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στη δεύτερη περίπτωση είδε ομάδα περίπου 20 ατόμων που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής.

Θρίλερ με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Την ίδια στιγμή, το θρίλερ με την ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται. Το μεσημέρι της Κυριακής, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ είχε «παρουσιάσει» σε συνέντευξη Τύπου τους οκτώ παρατηρητές. Το απόγευμα, απελευθερώθηκε ένας από αυτούς που πάσχει από διαβήτη.

Οι φιλορώσοι ένοπλοι έχουν δείξει ότι προτίθενται να επιδιώξουν «ανταλλαγή» των αξιωματούχων με φιλορώσους που έχουν συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές. Την Κυριακή, είχε πει, είχε βρεθεί στην πόλη αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ για διαβουλεύσεις.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη ρωσική τηλεόραση, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Β.Πονομάριοφ είπε πως ακόμη χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συζήτησαν για το θέμα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη συνδιάλεξη, αναφέροντας απλώς ότι έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας κάλεσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «σήμερα» προαναγγέλλει ο Ομπάμα

Όσον αφορά τις αντιδράσεις από το εξωτερικό, η ώρα της επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας φαίνεται ότι έφτασε, μετά από αρκετές ημέρες «προειδοποιήσεων».

Μιλώντας από τη Μανίλα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Φιλιππίνες, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι τη Δευτέρα θα ληφθούν μέτρα σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στάσης της στην ουκρανική κρίση.

Τα μέτρα, υποστήριξε, θα ληφθούν σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι κυρώσεις, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, θα αφορούν τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και ρωσικές εταιρείες και θα στοχεύουν ορισμένες «εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας».

Το επόμενο στάδιο, είπε, θα έιναι κυρώσεις ανα τομέα, με πιθανότερους πρώτους στόχους τον τραπεζικό και τον εξοπλιστικό τομέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024