Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Παγώνει» το Ισραήλ τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους

«Παγώνει» το Ισραήλ τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ αποφάσισε να «παγώσει» τις εύθραυστες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, μετά την συμφωνία συμφιλίωσης που υπέγραψαν οι αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις, Χαμάς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, δήλωσε -αναφερόμενος στη Χαμάς- ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με μία παλαιστινιακή κυβέρνηση που «έχει τη στήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» που έχει ως στόχο την καταστροφή του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της PLO διαβεβαιώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι προσανατολισμένη στη λύση των δύο κρατών.

Το Ισραήλ αποφάσισε να «παγώσει» τις εύθραυστες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, μετά την συμφωνία συμφιλίωσης που υπέγραψαν οι αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις, Χαμάς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Η εξέλιξη αυτή διαφαινόταν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, όταν το Ισραήλ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ υπό τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, συνεδρίαση που διήρκεσε έξι ώρες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, δήλωσε -αναφερόμενος στη Χαμάς- ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με μία παλαιστινιακή κυβέρνηση που «έχει τη στήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» που έχει ως στόχο την καταστροφή του Ισραήλ.

Την Τετάρτη οι αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αποτελούμενης από ανεξάρτητους υπουργούς υπό την ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς.

Μιλώντας στο NBC News, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς έχει ακόμα χρόνο να ανατρέψει την απόφαση και να εγκαταλείψει τη συμφωνία. «Ελπίζω ότι θα το κάνει» είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι το Ισραήλ επιθυμεί να προχωρήσει σε «αυθεντικές» ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Νετανιάχου είπε ότι η συμφωνία «σκοτώνει την ειρήνη».

Την Πέμπτη, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή καθιστά «αδύνατη» μία ειρηνευτική συμφωνία.

Εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ο Μαχμούντ Αμπάς θέλει να σχηματίσει θα αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και θα αγωνιστεί για μια λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό.

Μιλώντας σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ δήλωσε ότι από τη στιγμή του σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης υπό τον Αμπάς, «θα ανακοινωθεί… η αποδοχή των όρων του Κουαρτέτου και ότι η κυβέρνηση με επικεφαλής αυτόν (τον Αμπάς) δέχεται τη λύση των δύο κρατών για τους δύο λαούς».

Το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή –οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία– έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν τη Χαμάς, εκτός εάν αυτή αναγνωρίσει το Ισραήλ, εγκαταλείψει τη βία και υποστηρίξει τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Η Χαμάς που έχει αρνηθεί να δεχθεί τους όρους του Κουαρτέτου δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να απαιτήσει από τον Αμπάς να επιλέξει μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Χαμάς ή της ειρήνης με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των παλαιστινίων, Σάεμπ Ερεκάτ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αντίδραση του Ισραήλ στη συμφωνία συμφιλίωσης των παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του χρησιμοποιούσαν την ρήξη μεταξύ των Παλαιστινίων ως δικαιολογία για να μην κάνουν ειρήνη» είπε.

«Τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παλαιστινιακή συμφιλίωση ως δικαιολογία για τον ίδιο σκοπό. Αυτό είναι τελείως παράλογο» είπε ο Ερεκάτ.

Νωρίτερα, η Γαλλία δηλώσει έτοιμη να συνεργαστεί με μια κυβέρνηση ενότητας των Παλαιστινίων εφόσον η τελευταία αποκηρύξει τη βία και υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία υποστήριζε ανέκαθεν τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων υπό την ηγεσία του προέδρου (Μαχμούντ) Αμπάς και την οργάνωση εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Είναι έτοιμη να εργαστεί με μια κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής εφόσον εκείνη αποκηρύξει την προσφυγή στη βία, δεσμευτεί στην ειρηνευτική διαδικασία και αποδεχτεί το σύνολο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, κυρίως με το Ισραήλ, καθώς και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ, Ρομέν Ναντάλ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια που θα επιτρέψει τη συνέχιση και την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας» τόνισε ο Ναντάλ.

Την Πέμπτη, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη βοήθειά τους προς τους Παλαιστίνιους αν η Χαμάς και η PLO σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαιρέτισε τη συμφωνία συμφιλίωσης, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο ελπίζει η εξέλιξη αυτή να βοηθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι «θεωρεί ότι αυτό θα ευνοήσει την ενότητα μεταξύ των Παλαιστινίων, την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024