Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίεβο: Πέντε νεκροί σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Σλαβιάνσκ

Κίεβο: Πέντε νεκροί σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Σλαβιάνσκ

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια. Για τουλάχιστον δύο νεκρούς κάνει λόγο η φιλορωσική πλευρά.Τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν λίγο αργότερα από το σημείο και φιλορώσοι αυτονομιστές το έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους. Θα υπάρξουν συνέπειες διαμηνύει στο Κίεβο ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που πραγματοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Σλαβιάνσκ, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν λίγο αργότερα από το σημείο και φιλορώσοι αυτονομιστές το έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, που υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, αποσύρθηκαν από το φυλάκιο σε έναν δρόμο κοντά στο χωριό Χρέστιστσε, δύο ώρες αφότου το κατέλαβαν σε μια αιματηρή επιχείρηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, οι νεκροί στο Σλαβιάνσκ είναι «μέχρι και πέντε». «Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τουλάχιστον πέντε τρομοκράτες εξοντώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από τις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Για τουλάχιστον δύο νεκρούς κάνει λόγο η φιλορωσική πλευρά.

Επίσης, όπως αναφέρει το Κίεβο καταστράφηκαν τρία οδοφράγματα των αυτονομιστών στην είσοδο της πόλης.

Ξεκίνησε τις στρατιωτικές ασκήσεις η Ρωσία

Σε απάντηση της ουκρανικής επιχείρησης και των ασκήσεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της χώρας η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Άμυνας.

«Εάν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματήσει θα οδηγήσει σε αύξηση των νεκρών και των τραυματιών. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν εξομαλύνουν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία» ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η Ρωσία «είναι αναγκασμένη να αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη».

ΕΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση

Η ΕΕ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία» και ζήτησε εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Ωστόσο εκ νέου, όλοι όσοι έχουν υπογράψει την συμφωνία της Γενεύης θα πρέπει να κάνουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για μια αποκλιμάκωση» πρόσθεσε. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση» αυτής της συμφωνίας, σημείωσε.

Η συμφωνία της Γενεύης, η οποία υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Όλες οι πλευρές της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε οι διατάξεις της να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στις παράνομες ένοπλες ομάδες για να δοθεί τέλος στην βία και στις προκλήσεις και για να παραδώσουν τα όπλα τους» ζήτησε παράλληλα η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Ζητώ να τερματιστεί η βία, οι εκφοβισμοί και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση που υπεβλήθη στην εκπρόσωπο της Άστον σχετικά με ενδεχόμενες νέες οικονομικές κυρώσεις, ο Μαν απάντησε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «βρίσκεται σε εξέλιξη». «Η δράση μας εξαρτάται από την κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει μια καθορισμένη και γρήγορη καταληκτική ημερομηνία» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024