Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Θα επανεξετάσουμε» την αρωγή στους Παλαιστίνιους αν συγκυβερνήσει η Χαμάς

ΗΠΑ: «Θα επανεξετάσουμε» την αρωγή στους Παλαιστίνιους αν συγκυβερνήσει η Χαμάς

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη βοήθειά τους προς τους Παλαιστίνιους αν η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση, διαμηνύει η Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη βοήθειά τους προς τους Παλαιστίνιους αν η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Οποιαδήποτε παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί σαφώς και ρητά στη μη βία, την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και την αποδοχή προηγούμενων συμφωνιών και υποχρεώσεων μεταξύ των μερών» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Αν σχηματισθεί μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, θα την εκτιμήσουμε με βάση την προσήλωσή της στα ανωτέρω, τις πολιτικές και τις δράσεις της, και θα καθορίσουμε τις όποιες επιπτώσεις στην αρωγή μας βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Χαμάς, που έχει την έδρα της στη Γάζα, και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της ΟΑΠ ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ένα σύμφωνο ενότητας, βαθαίνοντας την κρίση στις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συνομιλίες με το Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή, η οποία έρχεται έπειτα από μια μακρά σειρά αποτυχημένων προσπαθειών συμφιλίωσης ύστερα από επτά χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων, αποβλέπει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα σε πέντε εβδομάδες και διενέργεια εθνικών εκλογών έξι μήνες αργότερα.

Ωστόσο η παροχή αμερικανικής βοήθειας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα περιλάμβανε τη Χαμάς, θα συνιστούσε αρωγή προς οργάνωση που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ εξέφρασαν απογοήτευση για την ανακοίνωση του συμφώνου ενότητας. Το Ισραήλ ματαίωσε μια σύνοδο συνομιλιών με τους Παλαιστινίους που είχε προγραμματισθεί για χθες, Τετάρτη, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως η κίνηση μπορεί να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

«Παρακολουθούμε τις πληροφορίες γύρω από τις παλαιστινιακές προσπάθειες συμφιλίωσης» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος. «Ήμασταν σαφείς για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια παλαιστινιακή κυβέρνηση ώστε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για την επίτευξη της ειρήνης και την οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024