Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Κριμαία ανήκει σε όποιον νόμιζετε εσείς, κατά το Google Maps

H Κριμαία ανήκει σε όποιον νόμιζετε εσείς, κατά το Google Maps

Τον επιστημονικό κλάδο της χαρτογραφίας ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν οι εθνικές διαμάχες, και δεν ήταν πάντα δυνατόν να βρεθεί μία χρυσή τομή: Μέχρι που ήρθε το Google Maps και η ουκρανική κρίση. Για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος, στους ηλεκτρονικούς χάρτες η Κριμαία είναι κατά περίπτωση ουκρανική, ρωσική ή περίπου ανεξάρτητη, αναλόγως του τι (θεωρεί το Google πιθανότερο να) νομίζει ο κάθε χρήστης.

Τον επιστημονικό κλάδο της χαρτογραφίας ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν οι εθνικές διαμάχες, και δεν ήταν πάντα δυνατόν να βρεθεί μία χρυσή τομή: Μέχρι που ήρθε το Google Maps και η ουκρανική κρίση.

Για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος, στους ηλεκτρονικούς χάρτες η Κριμαία είναι κατά περίπτωση ουκρανική, ρωσική ή περίπου ανεξάρτητη, αναλόγως του τι (θεωρεί το Google πιθανότερο να) νομίζει ο κάθε χρήστης.

Έτσι, εάν μπει κανείς στο Google Maps από την Ουκρανία, η χώρα έχει μείνει ενιαία και αδιάσπαστη, και οποιαδήποτε σύγκρουση υπάρχει δεν έχει αντίκτυπο στον χάρτη: Η χερσόνησος της Κριμαίας δεν διαχωρίζεται από την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια.

Εντελώς αντίστροφη είναι η εικόνα όμως εάν μπει κανείς από τη Ρωσία στο Google Maps: Εκεί το ζήτημα έχει λήξει, και η χερσόνησος της Κριμαίας είναι εντελώς ξεχωριστή από την Oυκρανία. Το λέει κι ο χάρτης, στον οποίο έχει τραβηχτεί η συνεχής γραμμής με την οποία απεικονίζονται τα σύνορα μεταξύ κρατών.

Για τους υπόλοιπους, η λύση είναι σολομώντεια. Εάν μπει κανείς από άλλες περιοχές, όπως επί παραδείγματι από την Ελλάδα, κάτι ασαφές συμβαίνει με την Κριμαία, ανοικτό στην ερμηνεία του κάθε χρήση: Η χερσόνησος διαχωρίζεται μεν, αλλά μόνο με μία διακεκομμένη γραμμή από τις ουκρανικές περιφέρειες στα βόρεια.

Εν ολίγοις, η Κριμαία έγινε το όνειρο κάθε χαρτογράφου ανά τους αιώνες που ήθελε να μείνει ουδέτερος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024