Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεπαγώνει σταδιακά η αμερικανική εξοπλιστική συνεργασία με την Αίγυπτο

Ξεπαγώνει σταδιακά η αμερικανική εξοπλιστική συνεργασία με την Αίγυπτο

Στην σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με το Κάιρο προχωρά η Ουάσινγκτον, μετά την πρώτη περίοδο «ψυχρότητας» που είχε ακολουθήσει την στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι. Οι ΗΠΑ ενέκριναν την παράδοση δέκα ελικοπτέρων Απάτσι, αν και επισημαίνουν ότι η Αίγυπτος «πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μετάβαση στη δημοκρατική οδό».

Στην σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με το Κάιρο προχωρά η Ουάσινγκτον, μετά την πρώτη περίοδο «ψυχρότητας» που είχε ακολουθήσει την στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, με πρώτο βήμα την έγκριση της παράδοσης δέκα ελικοπτέρων Απάτσι.

Τα δέκα ελικόπτερα είναι το πρώτο απτό δείγμα βελτίωσης μετά τον Ιούλιο. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, πέραν των δέκα Απάτσι δεν προβλέπεται άμεσα παράδοση εξοπλισμού στην Αίγυπτο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προετοιμάσει την κίνηση, διαβεβαιώνοντας το Κογκρέσο πως το Κάιρο πληροί τα βασικά κριτήρια για μερική αποκατάσταση της συνεργασίας.

Μέρος των κριτηρίων αυτών, είπε, είναι η τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Κάιρο στην ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ.

Τα δέκα ελικόπτερα, ανέφερε από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο, θα «αξιοποιηθούν στη μάχη εναντίον εξτρεμιστών στο Σινά, που απειλούν την ασφάλεια της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ».

Ωστόσο, όπως διαμήνυσε ο Κέρι σε συνομιλία του με τον αιγύπτιο ομόλογό του, η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει πως η Αίγυπτος κινείται προς τη Δημοκρατία. Όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως το Κάιρο «πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μετάβαση στη δημοκρατική οδό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024