Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαραθώνιος της Βοστώνης έναν χρόνο μετά το αιματοκύλισμα

Μαραθώνιος της Βοστώνης έναν χρόνο μετά το αιματοκύλισμα

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα διεξήχθη τη Δευτέρα ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, με τις μνήμες νωπές από το περυσινό αιματοκύλισμα της διάσημης αθλητικής διοργάνωσης που προκάλεσε σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς. Οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο τήρησαν πριν την έναρξη του αγώνα ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση του 2013. Ύψιστα τα μέτρα ασφαλείας.

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα διεξήχθη τη Δευτέρα ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, με τις μνήμες νωπές από το περυσινό αιματοκύλισμα της διάσημης αθλητικής διοργάνωσης που προκάλεσε σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς.

Οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο τήρησαν πριν την έναρξη του αγώνα ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση του 2013.

Νικητής στέφθηκε ο Αμερικανός Μεμπ Κεφλιζίγκι, που τερμάτισε σε 2 ώρες, 8 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, αφήνοντας πίσω του τους Κενυάτες Γουίλσον Τσεμπέτ (2ωρ.08:48) και Φράνκλιν Τσεπκγουόνι (2ωρ.08:50).

Ιστορική όμως ήταν και η νίκη της Ρίτα Τζεπτόο στον αγώνα των γυναικών, καθώς η Κενυάτισσα αθλήτρια σημείωσε ρεκόρ αγώνων και κατάφερε να υπεραπιστεί τον τίτλο της στη Βοστώνη. Η Τζεπτόο τερμάτισε σε 2 ώρες, 18 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα, συντρίβοντας το ρεκόρ διαδρομής που κατείχει από το 2002 η συμπατριώτισσά της Μάργκαρετ Οκάνιο με 2ωρ.20:43.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν για τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου. Μία τεράστια επιχείρηση ασφαλείας «συνοδεύσε» τη διοργάνωση και τη διαδρομή των 42,2 χλμ που θα κάλυψαν οι δρομείς του Μαραθωνίου.

Κινητοποιήθηκαν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες, μονάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και ειδικές μονάδες Swat από άλλες πολιτείες. Το αστυνομικό τμήμα της Βοστώνης έστησε 8.000 μεταλλικά οδοφράγματα, 1.200 περισσότερα από πέρυσι.

Τα σακίδια ώμου απαγορεύονταν και διενεργήθηκαν έλεγχοι σάρωσης σε ειδικά σημεία.

Ποτέ ξανά Μαραθώνιος δεν έχει πραγματοποιηθεί κάτω από τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στον φετινό Μαραθώνιο αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Τριάντα έξι χιλιάδες άτομα δήλωσαν συμμετοχή, 9.000 περισσότεροι συγκριτικά με τις παρελθοντικές διοργανώσεις. Πεντακόσιοι χιλιάδες εκτιμάται ότι θα είναι οι θεατές του αγώνα.

Η επίθεση το 2013 μετέτρεψε σε εφιάλτη τον διάσημο Μαραθώνιο: Δύο βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στην γραμμή του τερματισμού λίγο πριν από τις 3:00 μ.μ., σκοτώνοντας τρεις θεατές, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί και τραυματίζοντας 264 άτομα, συμμετέχοντες και παριστάμενους.

Οι βόμβες κρυμμένες σε σακίδια είχαν τοποθετηθεί από δύο μουσουλμάνους Τσετσένους αδελφούς οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγες ημέρες αργότερα. Ο μεγαλύτερος από τους δράστες ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, ενώ ο 20χρονος αδελφός του, Τζοχάρ, συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος, λίγες ώρες αργότερα.

Η δίκη του νεαρού Τσετσένου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου. Κατηγορείται για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής με αποτέλεσμα το θάνατο και επίθεση σε δημόσιο χώρο. Αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024