Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και εθνικιστές για τους νεκρούς στην Σλαβιάνσκ

Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και εθνικιστές για τους νεκρούς στην Σλαβιάνσκ

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Ουκρανία με τη Ρωσία και τους εθνικιστές του Δεξιού Τομέα να αλληλοκατηγορούνται για την αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ ανήμερα του Πάσχα. Στις ανατολικές επαρχίες μεταβαίνει ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, τη στιγμή που αυτονομιστής ηγέτης καλεί τον Βλ.Πούτιν να στείλει δυνάμεις «διατήρησης της ειρήνης για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τους φασίστες». Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι φιλορώσοι καταληψίες.

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Ουκρανία με τη Ρωσία και τους εθνικιστές του Δεξιού Τομέα να αλληλοκατηγορούνται για την αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ. Στην ανατολική Ουκρανία μεταβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών για να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, τη στιγμή που αυτονομιστής ηγέτης καλεί τον Βλ.Πούτιν να στείλει δυνάμεις «διατήρησης της ειρήνης για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τους φασίστες»…

Ανήμερα του Πάσχα σημειώθηκε το πιο αιματηρό επεισόδιο στην Ουκρανία από την έναρξη της κρίσης, με τη Ρωσία να κατηγορεί τον ακροδεξιό Δεξιό Τομέα για την ένοπλη επίθεση σε φυλάκιο φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ και τους Ουκρανούς εθνικιστές να κατηγορούν από την πλευρά τους τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

«Είναι μια βλάσφημη πρόκληση από την Ρωσία: βλάσφημη επειδή έγινε μία ιερή νύχτα για τους Χριστιανούς, την νύχτα του Πάσχα. Αυτό πραγματοποιήθηκε ολοφάνερα από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις» δήλωσε στο Reuters o εκπρόσωπος του Δεξιού Τομέα, Άρτεμ Σκορόπαντσκι.

«Η Ρωσία εκφράζει τον αποτροπιασμό της γι’αυτήν την πρόκληση η οποία δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου για τον αφοπλισμό των εθνικιστών και των εξτρεμιστών» ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για «πρόκληση» των φανατικών εθνικιστών του Δεξιού Τομέα.

Σύγχυση επικρατεί για τον ακριβή αριθμό των νεκρών.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για πέντε νεκρούς από επίθεση ενόπλων σε σημείο ελέγχου αυτονομιστών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με τοπικούς Ουκρανούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα -τρεις φιλορώσοι και ένας επιτιθέμενος-, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει ένας νεκρός και τρεις τραυματίες.

Το επεισόδιο έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα τη στιγμή που φιλορώσοι καταληψίες κυβερνητικών κτιρίων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους αγνοώντας τη συμφωνία της Γενεύης.

Ο φιλορώσος αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί ισχυρή θέση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ζήτησε μάλιστα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποστείλει «δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης» στην πόλη.

«Σας ζητούμε να εξετάσετε το ταχύτερο δυνατό την αποστολή δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τους φασίστες» δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Σλαβιάνσκ κατά την οποία ανέγνωσε την έκκληση προς τον Πούτιν.

Κατά τον ίδιο, ο τοπικός πληθυσμός απειλείται από την ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, την οποία κατηγόρησε, όπως και η Μόσχα, ότι ευθύνεται για την φονική ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο Πονομαριόφ επέβαλε επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σλαβιάνσκ. «Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σήμερα. Από τα μεσάνυχτα ως τις 6:00 το πρωί απαγορεύεται να κυκλοφορεί κάποιος στους δρόμους» είπε στη συνέντευξη Τύπου. Ένα αυτοκίνητο κυκλοφορούσε σήμερα το απόγευμα της Κυριακής για να ενημερώσει τον πληθυσμό για το μέτρο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο ανατολικό τμήμα της χώρας προκειμένου να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε απάντηση στην εξέγερση των αυτονομιστών.

«Αναχώρησα για το ανατολικό τμήμα της χώρας για να επιθεωρήσω τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τάγματα των ειδικών δυνάμεων» ανακοινώνει ο ίδιος στην σελίδα του στο Facebook. Ο Αβάκοφ δεν διευκρινίζει ωστόσο αν η επίσκεψή αυτή στο ανατολικό τμήμα της χώρας συνδέεται με την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024