Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κενό γράμμα μοιάζει να είναι η συμφωνία της Γενεύης για την Ουκρανία

Κενό γράμμα μοιάζει να είναι η συμφωνία της Γενεύης για την Ουκρανία

Μπορεί όλες οι πλευρές να χαιρέτησαν την πολυπόθητη συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο, δύσκολα μπορεί αυτή να φέρει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οι καταληψίες αρνούνται να την δεχθούν, το Κίεβο έχει κηρύξει «εκεχειρία λόγω Πάσχα», ενώ αμερικανοί και ρώσοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία οι μεν τους δε.

Μπορεί όλες οι πλευρές να χαιρέτησαν την πολυπόθητη συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο, δύσκολα μπορεί αυτή να φέρει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οι καταληψίες αρνούνται να την δεχθούν, το Κίεβο έχει κηρύξει «εκεχειρία λόγω Πάσχα», ενώ αμερικανοί και ρώσοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία οι μεν τους δε.

Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση το Κρεμλίνο σε περίπτωση που η Ρωσία δεν βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι σχέσεις με τη Δύση να μην βελτιωθούν, όμως ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στην άλλη πλευρά να το πράξει.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που θα εμπόδιζε μια εξομάλυνση και μια κανονική συνεργασία με τη Δύση» σχολίασε. «Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Ή μάλλον όχι μόνο από εμάς. Εξαρτάται από τους εταίρους μας» είπε ο Πούτιν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya, o Πούτιν χαιρέτισε την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι έχει «πολύ καλές σχέσεις» μαζί του.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις, περιλαμβανομένων προσωπικών σχέσεων. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και υπεύθυνο άνθρωπο» σχολίασε ο πρόεδρος, σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίσει: «Αλλά ας δούμε πώς θα αναπτύξει τις σχέσεις στη νέα του θέση».

Επίσης απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, βάσει του οποίου αποφασίστηκε η προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία, λέγοντας ότι το 83% του πληθυσμού συμμετείχε σε αυτό, κάτι που θα ήταν «αδύνατο» να στηθεί.

Πασχαλινή εκεχειρία από το Κίεβο

Σημειώνεται ότι και το Κίεβο έχει προειδοποιήσει με «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» τους φιλορώσους αυτονομιστές, αν δεν τερματίσουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, όπως προβλέπει η τετραμερής συμφωνία.

Πάντως, η κυβέρνηση του Κιέβου τόνισε ότι λόγω των ημερών του Πάσχα δεν πρόκειται να υπάρξουν επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών.

Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:

  • Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
  • Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα.
  • Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
  • Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
  • Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, δήλωσε ο Κέρι.
  • Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
  • Όλες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα

Οι επιπλέον ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία αναπτύχθηκαν εκεί σε απάντηση στην αστάθεια που επικρατεί στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ μέχρι τώρα η Μόσχα δήλωνε ότι τα στρατεύματα αυτά βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων.

«Εμείς έχουμε δυνάμεις στην περιοχή της μεθορίου με την Ουκρανία. Ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις στρατοπεδεύουν εκεί μόνιμα, άλλες βρίσκονται εκεί για ενίσχυση, με φόντο αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ροσίγια 1».

Aμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία

Αμεσα αναμένεται να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία ως απάντηση των ΗΠΑ στα όσα έχουν διαδραματιστεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Τόμαζ Σιεμόνιακ, λέει ότι εντός της νέας εβδομάδας θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

    Sports in

    «Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

    Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024