Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία: Σύγχυση και διαψεύσεις για την τύχη των μαθητριών που απήχθησαν

Νιγηρία: Σύγχυση και διαψεύσεις για την τύχη των μαθητριών που απήχθησαν

Διαψεύδει η διευθύντρια του σχολείου της Νιγηρίας τις πληροφορίες που θέλουν τις περισσότερες από τις μαθήτριες, οι οποίες είχαν απαχθεί, να είναι πλέον ελεύθερες. Η διευθύντρια τονίζει ότι 115 μαθήτριες δεν έχουν απελευθερωθεί και παραμένουν ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους. «Οι δηλώσεις του στρατού είναι ψευδείς» τόνισε η διευθύντρια, ενώ αγανακτισμένοι γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι αξιωματούχου, ζητώντας εξηγήσεις για τις ανακοινώσεις των Αρχών.

Διαψεύδει η διευθύντρια του σχολείου της Νιγηρίας τις πληροφορίες που θέλουν τις περισσότερες από τις μαθήτριες, οι οποίες είχαν απαχθεί, να είναι πλέον ελεύθερες.

Η διευθύντρια τονίζει ότι 115 μαθήτριες δεν έχουν απελευθερωθεί και παραμένουν ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους.

Την Πέμπτη ο στρατός υποστήριζε ότι οι δυνάμεις του πέτυχαν την απελευθέρωση των περισσότερων.

Το υπουργείο Άμυνας και η τοπική κυβέρνηση στην πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου έγινε η μαζική απαγωγή, είχαν ανακοινώσει πως 129 μαθήτριες απήχθησαν από ένοπλους, το βράδυ της Δευτέρας, από το λύκειο στην πόλη Τσιμπόκ.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Κρις Ολουκολάντε δήλωσε, όμως, σχεδόν δύο ημέρες αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, πως μόλις οκτώ εξ αυτών ήταν ακόμη όμηροι και ότι οι 121 ήταν πλέον ελεύθερες και μαζί με τους γονείς τους. Επικαλέστηκε την διευθύντρια του σχολείου θηλέων του Τσιμπόκ, από όπου απήχθησαν τα κορίτσια.

«Οι δηλώσεις του στρατού είναι ψευδείς» απάντησε η διευθύντρια, Ασάμπε Κουαμπούρα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες τις οποίες έδωσε στην δημοσιότητα την Τετάρτη ο Κάσιμ Σετίμα, ο κυβερνήτης στην πολιΔετεία Μπόρνο, σύμφωνα με τις οποίες μόνο οι 14 όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν, είναι «ακριβείς».

Την Πέμπτη στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Μπόρνο αρμόδιο για την παιδεία είχε πει ότι περίπου 20 νεαρές κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς, επιτείνοντας τη σύγχυση.

Ο εκπρόσωπος του στρατού αναγκάστηκε να ανακαλέσει την ανακοίνωσή του μετά τη διάψευση της διευθύντριας του σχολείου για να προσθέσει πως «οι έρευνες συνεχίζονται».

Η απαγωγή, η οποία έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση τόσο στη Νιγηρία όσο και σε διεθνές επίπεδο, σημειώθηκε την ίδια ημέρα με μια από τις πιο αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που έχει γνωρίσει η πρωτεύουσα της Νιγηρίας, η Αμπούτζα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 75 άτομα και τραυματίστηκαν 141. Η ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτή επιρρίφθηκε από τις Αρχές στη Μπόκο Χαράμ.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο πρόσφερε αμοιβή 50 εκατ. νάιρα (215.000 ευρώ) σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των κοριτσιών που συνεχίζουν να είναι όμηροι.

Στο μεταξύ αγανακτισμένοι γονείς, καταγγέλλοντας «τα ψέματα» του στρατού, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο σπίτι ενός αξιωματούχου στο Τσιμπόκ, ζητώντας εξηγήσεις για τις ανακοινώσεις των αρχών.

Νέα επίθεση με 18 νεκρούς

Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα This Day τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση στο Ουάλα, ένα χωριό της πολιτείας Μπόρνο σε μια περιοχή που θεωρούνται προπύργιο των ισλαμιστών.

Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι και αυτή η επίθεση έγινε από μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Από το 2009, όταν το αντάρτικο των ισλαμιστών πήρε διαστάσεις, υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 6.000 άνθρωποι. Πάνω από 470.000 Νιγηριανοί έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας τους από το 2013 λόγω της σύγκρουσης της Μπόκο Χαράμ με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024