Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βράζει» η Μαριούπολη μετά τους νεκρούς

«Βράζει» η Μαριούπολη μετά τους νεκρούς

Στους δρόμους της Μαριούπολης βγήκαν εκατοντάδες φιλορώσοι για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας, μετά την αιματηρή επίθεση που έγινε τη νύχτα, προκαλώντας τον θάνατο τριών ατόμων. Σκοπός του Πούτιν είναι να σαμποτάρει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τόνισε ο ουκρανός πρωθυπουργός. Ανησυχία για τους ομογενείς της Μαριούπολης, που αποτελεί την καρδιά το μαυροθαλασσίτικου ελληνισμού.

Στους δρόμους της Μαριούπολης βγήκαν εκατοντάδες φιλορώσοι για να διαδηλώσουν κατά της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της Ουκρανίας, μετά την αιματηρή επίθεση που έγινε τη νύχτα, προκαλώντας τον θάνατο τριών ατόμων. Ανησυχία για τους ομογενείς της Μαριούπολης, που αποτελεί την καρδιά το μαυροθαλασσίτικου ελληνισμού.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της δημαρχίας της Μαριούπολης, περίπου εκατό χιλιόμετρα νότια του Ντονέτσκ.

Το κτίριο είχε καταληφθεί από το Σαββατοκύριακο από φιλορώσους που επιθυμούν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με στόχο να αποκτήσει η επαρχία περισσότερη αυτονομία. Στη δημαρχία κυματίζει η σημαία της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ με τα χρώματα της Ρωσίας.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο, έγινε απόπειρα εφόδου φιλορώσων σε στρατιωτική βάση τα ξημερώματα της Πέμπτης, η οποία και κατέληξε σε πυροβολισμούς, με το Κίεβο να μιλά για τρεις νεκρούς φιλορώσους.

Η αστυνομία ερευνά το σημείο της επίθεσης προκειμένου να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία.

Ο Αρσέν Ασάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρεις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 τέθηκαν υπό κράτηση». Κατά τον Ασάκοφ, το πλήθος αριθμούσε περίπου 300 άτομα.

Το ρωσικό RT μιλά για έναν νεκρό, το Interfax για τέσσερις. Στα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδονται ερασιτεχνικά βίντεο στα οποία ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται να πέφτουν βόμβες μολότοφ.

Όπως φαίνεται από όλες τις αναφορές, το περιστατικό συνέβη σε βάση της εθνοφρουράς έξω από τη Μαριούπολη, με πλήθος φιλορώσων να πολιορκεί τη βάση καλώντας σε παράδοση τους στρατιώτες, οι οποίοι και απάντησαν με πυρά.

Παράλληλα, το Κίεβο αναφέρει ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση «περίπου δέκα Ρώσοι με εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών», χωρίς να διευκρινίζει πού ή πότε τέθηκαν υπό κράτηση οι εν λόγω άνδρες.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι έχουν συλληφθεί «περίπου δέκα ρώσοι υπήκοοι» με σχέση με μυστικές υπηρεσίες.

«Όλοι τους, Ρώσοι, με ρωσικά διαβατήρια, έχουν εμπειρία στη συλλογή πληροφοριών», είπε, σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος, λέγοντας πως η υπόθεση ερευνάται.

Μαριούπολη: Η καρδιά του μαυροθαλασσίτικου ελληνισμού

Στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ υπάρχουν 48 ελληνικά χωριά. Τα περισσότερα μέλη των ελληνικής καταγωγής κοινοτήτων βρίσκονται στην Μαριούπολη, κοντά στα 105.000 άτομα. Σε όλη την υπόλοιπη Ουκρανία, περιλαμβανομένης και της Οδησσού, δεν ξεπερνάνε τις 3.000.

Γιατσενιούκ: Η Ρωσία θα σαμποτάρει τις εκλογές

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί να σαμποτάρει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και τόνισε ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για τους θανάτους στις πρόσφατες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία παίζει μόνο ένα παιχνίδι: περαιτέρω επιδείνωση, περαιτέρω πρόκληση, γιατί ο στόχος, τον οποίο ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ο Πούτιν, είναι να σαμποτάρει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου».

Ο Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία διεξάγεται με ανεπίτρεπτο τρόπο και ότι η Ρωσία δεν θα θεωρήσει τα αποτελέσματά τους νόμιμα, αν συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύς Ουκρανίας-Ρωσίας-ΗΠΑ και ΕΕ, ο ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει «μεγάλες προσδοκίες» από την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη.

«Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση, καθώς δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική πλευρά. Η Ρωσία επικεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα και αυτό είναι η περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024