Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αίμα στη Μαριούπολη, για τρεις νεκρούς φιλορώσους μιλά το Κίεβο

Αίμα στη Μαριούπολη, για τρεις νεκρούς φιλορώσους μιλά το Κίεβο

Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι προσδοκίες για την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη για εξεύρεση διπλωματικής λύσης είναι μικρές: Αναφορές και από τις δύο πλευρές κάνουν λόγο για νεκρούς στη Μαριούπολη, μετά από συγκρούσεις με φιλορώσους υπό θολές συνθήκες. Παράλληλα, το Κίεβο αναφέρει ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση «περίπου δέκα Ρώσοι με εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών».

Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι προσδοκίες για την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη για εξεύρεση διπλωματικής λύσης είναι μικρές: Αναφορές και από τις δύο πλευρές κάνουν λόγο για νεκρούς στη Μαριούπολη, μετά από συγκρούσεις με φιλορώσους υπό θολές συνθήκες.

Παράλληλα, το Κίεβο αναφέρει ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση «περίπου δέκα Ρώσοι με εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών», χωρίς να διευκρινίζει πού ή πότε τέθηκαν υπό κράτηση οι εν λόγω άνδρες.

Συγκλίνουσες αναφορές δείχνουν ότι απόπειρα εφόδου φιλορώσων σε στρατιωτική βάση στη Μαριούπολη τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε σε πυροβολισμούς. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών μιλά, με ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, για τρεις νεκρούς και δεκάδες συλληφθέντες. Τα ρωσικά ΜΜΕ από την πλευρά τους μιλούν για τουλάχιστον έναν νεκρό -κατά άλλες αναφορές, τέσσερις- από τις συγκρούσεις.

Ο Αρσέν Ασάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρεις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 τέθηκαν υπό κράτηση». Κατά τον Ασάκοφ, το πλήθος αριθμούσε περίπου 300 άτομα.

Το ρωσικό RT μιλά για έναν νεκρό, το Interfax για τέσσερις. Στα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδονται ερασιτεχνικά βίντεο στα οποία ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται να πέφτουν βόμβες μολότοφ.

Όπως φαίνεται από όλες τις αναφορές, το περιστατικό συνέβη σε βάση της εθνοφρουράς έξω από τη Μαριούπολη, με πλήθος φιλορώσων να πολιορκεί τη βάση καλώντας σε παράδοση τους στρατιώτες, οι οποίοι και απάντησαν με πυρά.

Κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή – «δέκα Ρώσοι υπό κράτηση»

Η Μαριούπολη είναι μία από τις δέκα πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που σιγά σιγά «γλιστρούν» από την κυριαρχία του Κιέβου, με φιλορώσους να έχουν καταλάβει τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί ανοικτά τη Ρωσία πως υποκινεί τις ταραχές ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν έχει καμία εμπλοκή στις «αυθόρμητες κινητοποιήσεις», όπως τις χαρακτηρίσει.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι έχουν συλληφθεί «περίπου δέκα ρώσοι υπήκοοι» με σχέση με μυστικές υπηρεσίες.

«Όλοι τους, Ρώσοι, με ρωσικά διαβατήρια, έχουν εμπειρία στη συλλογή πληροφοριών», είπε, σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος, λέγοντας πως η υπόθεση ερευνάται.

Μαριούπολη: Η καρδιά του μαυροθαλασσίτικου ελληνισμού

Στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ υπάρχουν 48 ελληνικά χωριά. Τα περισσότερα μέλη των ελληνικής καταγωγής κοινοτήτων βρίσκονται στην Μαριούπολη, κοντά στα 105.000 άτομα. Σε όλη την υπόλοιπη Ουκρανία, περιλαμβανομένης και της Οδησσού, δεν ξεπερνάνε τις 3.000.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024