Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυτονομιστές «αφοπλίζουν» στρατιωτική φάλαγγα στην Ουκρανία

Αυτονομιστές «αφοπλίζουν» στρατιωτική φάλαγγα στην Ουκρανία

Σε δεινή θέση, ιδίως εν όψει της τετραμερούς την Πέμπτη, περιέρχεται το Κίεβο μετά την ταπεινωτική «παρέλαση» τεθωρακισμένων ουκρανικής φάλαγγας με υψωμένη τη ρωσική σημαία στο Σλαβιάνσκ. Δεδομένου του παράλληλου πολέμου προπαγάνδας δεν είναι σαφές εάν τα όντως καταλήφθηκαν από ρωσική «ομάδα τρομοκρατών» όπως ανακοινώνει το Κίεβο ή εάν ευσταθούν αναφορές ότι στρατιώτες αυτομολούν. Αμφότερες οι εκδοχές όμως σηματοδοτούν κλιμάκωση της δράσης των φιλορώσων στην έκρυθμη ανατολική Ουκρανία. Φωτορεπορτάζ.

Σε δεινή θέση, ιδίως εν όψει της αυριανής τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη, περιέρχεται το Κίεβο μετά την ταπεινωτική «παρέλαση» έξι τεθωρακισμένων οχημάτων με υψωμένη τη ρωσική σημαία στην πόλη Σλαβιάνσκ της επαρχίας Ντονέτσκ, τη στιγμή που επιχειρείται η ανάκτηση του ελέγχου από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Δεδομένου του παράλληλου πολέμου προπαγάνδας δεν είναι σαφές εάν τα τεθωρακισμένα όντως καταλήφθηκαν από Ρώσους πράκτορες και οι στρατιώτες αφοπλίστηκαν, όπως ανακοινώνει το Κίεβο, ή εάν ευσταθούν αναφορές ότι άνδρες του ουκρανικού στρατού αυτομολούν περνώντας στις τάξεις των φιλορώσων.

Αμφότερες οι εκδοχές, όμως, σηματοδοτούν κλιμάκωση της δράσης των αυτονομιστών στην έκρυθμη ανατολική Ουκρανία, όπου η μεταβατική κυβέρνηση -που καταγγέλλεται ως αντισυνταγματική από τη Μόσχα- έχει εξαπολύσει το τελευταίο 24ωρο στρατιωτική επιχείρηση κατά του «ξένου εισβολέα».

Ο Λευκός Οίκος, με νέο μήνυμα στήριξης στο Κίεβο, κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει την απαιτούμενη δράση για την αποκατάσταση της τάξης με υπευθυνότητα, επισημαίνοντας ότι έχει απαντήσει με «αξιοθαύμαστη συγκράτηση» στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες των ένοπλων αυτονομιστών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία που δεν περιλαμβάνει θανατηφόρα εφόδια.

Ως προς την τετραμερή διάσκεψη της Πέμπτης, αξιωματούχοι δεν αναμένουν κάποια σημαντική εξέλιξη και προϊδεάζουν για νέες κυρώσεις. Επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με την επιχειρηματική κοινότητα σχετικά με το θέμα των κυρώσεων χωρίς να έχει ζητηθεί όμως συγκεκριμένα από τις εταιρείες να μην επενδύουν στη Ρωσία.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έξι θωρακισμένα ουκρανικής στρατιωτικής φάλαγγας κατελήφθησαν από «ρωσική ομάδα τρομοκρατών δολιοφθορέων», καταγγέλλοντας επίσης ότι οι ίδιοι Ρώσοι πράκτορες που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτησή της από την Ρωσία, βρίσκονται τώρα στην ανατολική Ουκρανία.

Τα οχήματα ανήκαν σε φάλαγγα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εισήλθε στην πόλη Κραματόρσκ, όπου «της απέκλεισαν τον δρόμο κάτοικοι μαζί με μέλη ρωσικής τρομοκρατικής ομάδας που επιδίδεται σε αντιπερισπασμούς», προτού τα τεθωρακισμένα καταληφθούν από φιλορώσους «εξτρεμιστές», σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Επάνω στα τανκς βρίσκονταν περίπου 100 ένοπλοι με διαφόρων τύπων πράσινες στολές παραλλαγής χωρίς διακριτικά. Ορισμένοι έφεραν και χειροβομβίδες. Οδήγησαν και στάθμευσαν τα τεθωρακισμένα στην κεντρική πλατεία του Σλαβιάνσκ, 20 χλμ από την πόλη Κραματόρσκ και περίπου 193 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Τα έξι θωρακισμένα βρίσκονται τώρα στην Σλαβιάνσκ και φρουρούνται από «ένστολους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας» αναφέρει το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αυτομόλησαν συνολικά 50 στρατιώτες που είχαν σταλεί στο Κραματόρσκ, περιλαμβανομένων των ανδρών έξι οχημάτων μονάδων αλεξιπτωτιστών.

Ένας εκ των ανδρών που επέβαιναν στα τεθωρακισμένα στο Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι ήταν Ουκρανοί στρατιώτες που αυτομόλησαν στη ρωσική πλευρά -γεγονός που εγείρει και το ενδεχόμενο μίας εξέγερσης από τις δυσαρεστημένες και υποχρηματοδοτούμενες Ένοπλες Δυνάμεις.

Ωστόσο, δημοσιογράφος του Associated Press μετέδωσε δήλωση άλλου στρατιώτη που έλεγε: «Τι έπρεπε να κάνω αφού είχα τα όπλα στραμμένα πάνω μου;».

Μέλος της αποκαλούμενης «ομάδας αυτοάμυνας της Κριμαίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σλαβιάνσκ: «Πήραμε τον έλεγχο αυτών των τεθωρακισμένων, τα οποία προορίζονταν να συντρίψουν την επανάσταση στην Σλαβιάνσκ και οι στρατιώτες πέρασαν στην πλευρά μας».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι στρατιωτικοί που έφτασαν την Τετάρτη στην Σλαβιάνσκ για να ενισχύσουν το στρατόπεδο των φιλορώσων είναι εθελοντές από την Κριμαία και λιποτάκτες του ουκρανικού στρατού.

Ο άνδρας αυτός, ο μόνος που δέχθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους ενώ όλοι οι άλλοι στρατιωτικοί αρνήθηκαν, διέψευσε επίσης την παρουσία στην πόλη Σλαβιάνσκ και στην περιοχή της ειδικών μονάδων του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο, εκπρόσωπος αντικατασκοπείας των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών ανακοίνωνε την ίδια στιγμή από το Κίεβο ότι οι ίδιοι Ρώσοι πράκτορες που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτησή της από την Ρωσία, βρίσκονται τώρα στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι οι ίδιοι πράκτορες που κατέλαβαν την Εθνοσυνέλευση στην Κριμαία. Το είδαμε από τις επικοινωνίες τους» δήλωσε ο Βιτάλι Νάιντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «περίπου 40 μέλη των ρωσικών υπηρεσιών και οι συνεργάτες τους», Ρώσοι πολίτες όπως και Ουκρανοί, έχουν συλληφθεί από την έναρξη της εξέγερσης αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας στις 6 Απριλίου.

«Οι ενέργειες αντιπερισπασμού στην ανατολική Ουκρανία διευθύνονται από αξιωματικούς της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ρώσοι πράκτορες είναι επιφορτισμένοι να προκαλέσουν τη μέγιστη αποσταθεροποίηση» υπογράμμισε.

Τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία έχει 140.000 κατοίκους, απέσπασαν το Σάββατο φιλορώσοι μαχητές, οι οποίοι κατέλαβαν το δημαρχείο, το αστυνομικό τμήμα και την τοπική έδρα των μυστικών υπηρεσιών. Απέκτησαν πρόσβαση σε αδιευκρίνιστο αριθμό όπλων, τα οποία διανεμήθηκαν σε «τοπικές ομάδες αυτοάμυνας», κατά τους ίδιους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024