Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία, θέσεις παίρνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις

Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία, θέσεις παίρνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να πέρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ. Στηρίζουν οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η Ρωσία ενώ ετοιμάζεται η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη με στόχο την -ελάχιστα διαφαινόμενη, προς το παρόν- αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να πέρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.

Στηρίζουν οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η Ρωσία ενώ ετοιμάζεται η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη με στόχο την -ελάχιστα διαφαινόμενη, προς το παρόν- αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

Οι αναφορές για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ είναι αντικρουόμενες, όπως και οι πληροφορίες για θύματα: Οι τελευταίες αναφορές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νεκρών.

Τα οδοφράγματα γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια στις πόλεις στα ανατολικά παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης ουκρανικά τεθωρακισμένα είχαν θεαθεί βόρεια του Σλαβιάνσκ.

Η εικόνα ωστόσο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα ούτε στο Καραματόρσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις που ανακατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου φαίνεται ότι βρέθηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters, αντιμέτωποι με πλήθος, μη οπλισμένο, που συγκεντρώθηκε γύρω από το αεροδρόμιο και φώναζε συνθήματα εναντίον της ηγεσίας στο Κίεβο.

Στη Γενεύη χωρίς να έχει μικρύνει το διπλωματικό χάσμα

Η προαναγγελθείσα επιχείρηση έχει φέρει στο προσκήνιο την άβυσσο που χωρίζει τη Ρωσία με τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση, παραμονές της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη.

Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ, και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη στην ελβετική πόλη για να βρεθεί διπλωματική διέξοδος.

Το ελάχιστα εύφορο έδαφος περιγράφει, ενδεικτικά, η λιτή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν το βράδυ της Τρίτης: «Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας […] βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη».

Το Κρεμλίνο καταδικάζει σε υψηλούς τόνους την επέμβαση, λέγοντας πως αποτελεί «βίαιη απάντηση στους διαδηλωτές» στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποιώντας πως η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ στηρίζουν το Κίεβο στην επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου από τους φιλορώσους με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μία κατάσταση στην οποία η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την έννομη τάξη, τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ταυτόχρονα αποσαφηνίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πρόθεση να παράσχει θανατηφόρα εφόδια στις ουκρανικές δυνάμεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024