Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αίμα στην επέμβαση ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ κατά φιλορώσων ενόπλων

Αίμα στην επέμβαση ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ κατά φιλορώσων ενόπλων

Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μετά τις καταλήψεις κτιρίων και σημείων ελέγχου από φιλορώσους διαδηλωτές, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Τουλάχιστον ένα μέλος των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων που στάλθηκαν εναντίον φιλορώσων ένοπλων στο Σλαβιάνσκ σκοτώθηκε, σύμφωνα με το Κίεβο, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν και έναν νεκρό από την πλευρά των καταληψιών. Κατάληψη κυβερνητικού κτιρίου και στη Μαριούπολη από φιλορώσους διαδηλωτές, αναφορές για ένταση και στο Χάρκοβο.

Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μετά τις καταλήψεις κτιρίων και σημείων ελέγχου από φιλορώσους διαδηλωτές, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Τουλάχιστον ένα μέλος των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων που στάλθηκαν εναντίον φιλορώσων ένοπλων στο Σλαβιάνσκ σκοτώθηκε, σύμφωνα με το Κίεβο, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν και έναν νεκρό από την πλευρά των καταληψιών.

Κατάληψη κυβερνητικού κτιρίου και στη Μαριούπολη από φιλορώσους διαδηλωτές, αναφορές για ένταση και στο Χάρκοβο.

Το Κίεβο έστειλε το πρωί της Κυριακής τις ειδικές δυνάμεις σε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε το μεσημέρι ότι σκοτώθηκε ένα μέλος των ουκρανικών δυνάμεων, τραυματίστηκαν άλλα πέντε και υπάρχει «αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων» και από την πλευρά των φιλορώσων.

Πρόκειται για τουλάχιστον έναν νεκρό φιλορώσο, σύμφωνα με τις αναφορές από τα ρωσικά δίκτυα που επικαλούνται πηγές από το σημείο.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές», ανέφερε στο διαδίκτυο ο Αβάκοφ. Οι κάτοικοι του Σλαβιάνσκ είχαν κληθεί νωρίτερα να μείνουν στα σπίτια τους, να αποφύγουν το κέντρο της πόλης και να «μείνουν μακριά από τα παράθυρα».

Πάνω από το κέντρο της πόλης πετούσαν το πρωί της Κυριακής ελικόπτερα των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ ένοπλοι φιλορώσοι έχουν ταμπουρωθεί στο αρχηγείο της αστυνομίας και έχουν στήσει περίμετρο με οδοφράγματα και φλεγόμενα λάστιχα. Οι φιλορώσοι είχαν πάρει τον έλεγχο των κτιρίων το Σάββατο. «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας» ανέφερε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.{{{ map }}}

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο κ. Αβάκοφ είπε, επίσης, ότι γίνεται ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη. Ωστόσο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters είπε ότι δεν ακούγονται πυροβολισμοί και ότι πετούν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα έξω από το κτίριο της αστυνομίας στο Σλαβιάνσκ.

Γύρω στις 12 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατελήφθη, απομακρύνθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Αβάκοφ.

Μια ομάδα περίπου 100 πολιτών, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό, όπως «Δημοψήφισμα!», μια αναφορά στα αιτήματα για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος ώστε να αποκτήσει η περιοχή ένα διαφορετικό καθεστώς.

Παράλληλα, ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Κυριακής φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το γραφείο του δημάρχου στη Μαριούπολη.

Όσον αφορά το Χάρκοβο, το ρωσικό RT μιλά για ένταση μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά της νέας ηγεσίας στο Κιέβο.

Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία

Νωρίτερα, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποκινεί την κρίση στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια των ουκρανικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης και θα θέσει σε κίνδυνο τις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την προειδοποίηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο της Ρωσίας στην «υποκίνηση» των ταραχών την ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία «επιδεικνύει ανικανότητα στην ανάληψη της ευθύνης για την τύχης της χώρας» και προειδοποίησε ότι τυχόν χρήση βίας κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία «θα υπονομεύσει τη δυναμική της συνεργασίας…περιλαμβανομένων και των τετραμερών συνομιλιών της Γενεύης» στις 17 Απριλίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία.

Έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκιι-μουν κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην κρίση της Ουκρανίας να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να ξεκινήσουν διάλογο για τη μείωση της έντασης.

Ο Μπαν Γκι–μουν, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» την έξαρση της βίας που αυξάνει τους κινδύνους στη χώρα, κάλεσε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν να διευκολύνουν μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος σεβόμενοι το νόμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να υποστηρίξουν μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024