Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» στο δημοψήφισμα της Καταλονίας είπε η ισπανική Βουλή

«Όχι» στο δημοψήφισμα της Καταλονίας είπε η ισπανική Βουλή

Με συντριπτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, το ισπανικό Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης της Καταλονίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την απόσχιση από την Ισπανία. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι η εθνική ακεραιότητα είναι αδιαίρετη, αλλά άνοιξε για πρώτη φορά παράθυρο για συνταγματική αναθεώρηση.

Με συντριπτική πλειοψηφία (299 ψήφοι έναντι 47) το ισπανικό Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης της Καταλονίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την απόσχιση από την Ισπανία.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι η εθνική ακεραιότητα είναι αδιαίρετη: «δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια ότι στην Καταλονία υποφέρουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, σημείωσε: «Δεν μπορούν λίγοι να αποφασίσουν για ένα θέμα που μας αφορά όλους» και επανέλαβε την πάγια θέση του PSOE για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Οι εκπρόσωποι των καταλανικών κομμάτων υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Καταλονία δεν έχει μπει σε αδιέξοδο, αλλά σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.
Ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος Σύγκλιση και Ένωση (CiU), Ντουράν Γέιδα, δήλωσε πάντως ανοικτός στη διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πείτε την ημέρα και την ώρα. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος δεν παρέστη στη συζήτηση ενώπιον του Κοινοβουλίου, δήλωσε: «θα αναζητήσουμε το νομικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα», συμπληρώνοντας ότι είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο.

Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου με διπλό ερώτημα. Το πρώτο θα έχει ως εξής: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;»

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι με τις τοποθετήσεις περί συνταγματικής αναθεώρησης που ενδεχομένως θα δώσει περισσότερη αυτονομία στην Καταλονία, Ραχόι και Ρουμπαλκάμπα θέλησαν να δελεάσουν το κομμάτι εκείνο των καταλανών που ναι μεν ζητά περισσότερα δικαιώματα, αλλά δεν είναι και έτοιμο να δεχθεί την απόσχιση από την Ισπανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024