Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασφυκτική η πίεση της Μόσχας στο Κίεβο για το φυσικό αέριο, επαφές με την ΕΕ

Ασφυκτική η πίεση της Μόσχας στο Κίεβο για το φυσικό αέριο, επαφές με την ΕΕ

Ανεβάζει την πίεση η Ρωσία στην Ουκρανία με όπλο το φυσικό αέριο: Η Gazprom διαμηνύει πως δεν βλέπει κινήσεις από το Κίεβο προς αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών του ενώ εκπνέει η διορία που έχει δώσει μέχρι τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη. Ενώπιον των ανησυχιών πως η Μόσχα θα αρχίσει να κλείνει την στρόφιγγα, πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας θα συναντηθεί με την ουκρανική κυβέρνηση για να αναζητηθούν μέτρα.

Ανεβάζει την πίεση η Ρωσία στην Ουκρανία με όπλο το φυσικό αέριο: Η Gazprom διαμηνύει πως δεν βλέπει κινήσεις από το Κίεβο προς αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών του ενώ εκπνέει η διορία που έχει δώσει μέχρι τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη.

Ενώπιον των ανησυχιών πως η Μόσχα θα αρχίσει να κλείνει την στρόφιγγα, πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας θα συναντηθεί με την ουκρανική κυβέρνηση για να αναζητηθούν μέτρα.

Η Ουκρανία οφείλει 2,2 δισ. δολάρια στην Gazprom, οφειλές στις οποίες η ρωσική εταιρεία είχε εμφανιστεί «επιεικής» μέχρι την ανατροπή του φιλορώσου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την ουκρανική προεδρία. Μετά την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην οποία προχώρησε προ ημερών, η ρωσική εταιρεία έθεσε προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Κίεβο να ξεκινήσει την αποπληρωμή.

Εκπρόσωπος της Gazprom ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία πληρωμή» από την Ουκρανία. Η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει σε τι κινήσεις σκοπεύει να προβεί εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία -την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση, που καταδικάζει ως άσκηση πολιτικής πίεσης την «αυστηρότερη» στάση της Gazprom, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ρωσική εταιρεία να αρχίσει να μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ευρωπαίοι και ουκρανοί αξιωματούχοι θα προχωρήσουν άμεσα σε επαφές για αναζήτηση μέτρων εξαιτίας της κατάστασης .

Οι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν πως ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ θα συναντήσει την Τρίτη τον ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η Κομισιόν επικεντρώνεται στο σενάριο «αντίστροφης ροής» φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από τη Σλοβακία, που θα φτάνει τα 8 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Ωστόσο, το κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατόν -πέραν της απαραίτητης τεχνικής προετοιμασίας- είναι ασαφές. Ο διαχειριστής του αγωγού Eustream, ο οποίος μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία διαμέσου της Ουκρανίας προς τη Σλοβακία, ανέφερε πως η αντιστροφή της ροής θα χρειαζόταν την έγκριση της Gazprom.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024