Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρός βγαίνει ο Ερντογάν από τις εκλογές παρά τα σκάνδαλα

Ισχυρός βγαίνει ο Ερντογάν από τις εκλογές παρά τα σκάνδαλα

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις διαμαρτυρίες για τη φίμωση του Διαδικτύου και τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί την εκλογική του δύναμη στα επίπεδα του 45%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Ολονύκτιο θρίλερ και ένταση στην αμφίρροπη μάχη της Αγκυρας. Υπέρ του Ερντογάν ξεκθάρισε αργά το βράδυ το τοπίο στην Κωνσταντινούπολη. Ανάκαμψη των Γκρίζων Λύκων, κυρίαρχοι οι Κούρδοι στις νοτιοανατολικές επαρχίες. Τι λένε τα αποτελέσματα...

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις διαμαρτυρίες για τη φίμωση του Twitter και του YouTube, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί την εκλογική του δύναμη στα επίπεδα του 45%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Ολονύκτιο θρίλερ και ένταση στην αμφίρροπη μάχη της Αγκυρας.

Σε εθνικό επίπεδο ο Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του πάνω από 45%, επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), τα κέρδη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι περιορισμένα και οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτώνται από τους Κούρδους υποψηφίους.

Το κόμμα του Ερντογάν αποκόπτεται από το σύνολο σχεδόν των νομών κατά μήκος των παραλίων στη δυτική και νότια Τουρκία, με εξαίρεση την Αττάλεια, και διατηρεί τις δυνάμεις του στην ενδοχώρα. Από αυτή την άποψη δεν αλλάζει η εικόνα του εκλογικού χάρτη σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2009.

Σε σύγκριση ωστόσο με το ποσοστό του 38% που είχε λάβει τότε, φέτος βγαίνει ενισχυμένο. Χάνει ωστόσο σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011, στις οποίες είχε πάρει 49%. Η σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων δεν οδηγεί όμως σε ορθά συμπεράσματα, καθώς είναι διαφορετική η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις εθνικές εκλογές από ό,τι είναι στις τοπικές.

Με ενσωματωμένο το 92,05% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας ποσοστό 45,18%, τοCHP φθάνει ασθμαίνων στο 28,61το ΜΗΡ αγγίζει το 15,326και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,25%.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», με καταμετρημένο το 70,98% των τμημάτων, το ΑΚΡ λαμβάνει 46,72%, το CHP 28,36%, το ΜΗΡ 14,44% και το BDP 2,8%.

Ο εκλογικός χάρτης με ενσωματωμένο το 92,21% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το CNNTurk. ΑΚΡ: Κίτρινο, CHP: Κόκκινο, MHP: Γαλάζιο, BDP/ανεξάρτητος Κούρδος: Μωβ/Γκρι

Ολονύκτιο θρίλερ στην Αγκυρα

Σε επίπεδο μεγάλων δήμων, ο υποψήφιος του ΑΚΡ, Καντίρ Τοκμπάς, σε μία αμφίρροπη μάχη κατακτά και πάλι την Κωνσταντινούπολη, όπου η εκλογική μάχη είχε ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο δήμο της χώρας και είναι εδώ και δεκαετίες προπύργιο του Ερντογάν, στο οποίο εκλέχτηκε τη δεκαετία ‘του 90 και ο ίδιος δήμαρχος. Νωρίτερα, η ροή των αποτελεσμάτων έφερε προς στιγμήν νικητή τον υποψήφιο του CHP, Mουσταφά Σαριγκιούλ.

Στην Αγκυρα, η μάχη δινόταν έως τα ξημερώματα στήθος με στήθος. Στις 5:15 τα ξημερώματα και με ενσωματωμένο το 97,5 των εκλογικών τμημάτων στην τουρκική πρωτεύουσα, η διαφορά μεταξύ του υποψηφίου του ΑΚΡ και νυν δήμαρχου, Μελίχ Γκιοκτσέκ (44,51%), από τον υποψήφιο του CHP, Μανσούρ Γιαβάς (44,11%), ήταν μόλις 12 χιλιάδες ψήφοι υπέρ του πρώτου.

Ο Γιαβάς και το επιτελείο του δήλωναν νικητές και εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος της καταμέτρησης το αποτέλεσμα θα άλλαζε υπέρ τους, καθώς όπως υποστήριζαν υπολείπονταν τα εκλογικά τμήματα της περιοχής Τσάνκαγια, όπου ευελπιστούσαν ότι τα ποσοστά του CHP θα φτάσουν το 70%. Οι ίδιο κατηγόρησαν την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, ότι αφήνει δηλαδή επίτηδες τελευταία την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από τα εν λόγω εκλογικά τμήματα, προκειμένου να φύγουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, αποδεχόμενοι την ήττα, για να μπορέσει στη συνέχεια να αλλοιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο δήμος της Σμύρνης, όπως όλα δείχνουν και με ελάχιστα τμήματα να μην έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο τελικό αποτέλεσμα, παραμένει προπύργιο του CHP.

Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη των Γκρίζων Λύκων οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις κατακτούν μεγάλους δήμους της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων τα Αδανα, η Μερσίνα, το Αρνταχάν, το Καρς και η Μαγνησία.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 ώρα Ελλάδος (17:00 τοπική ώρα) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μετά τις 22:00. Ωστόσο, τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα άρχισαν να μεταδίδουν εκλογικά αποτελέσματα αρκετά νωρίτερα.

Ερντογάν: «Θα τους βγάλουμε από τις τρύπες τους και θα πληρώσουν»

Μετά τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Αγκυρα και απευθυνόμενος στο πλήθος των οπαδών του που πανηγύριζε, είπε ότι όσοι υπολόγιζαν στο χάος πήραν την απάντησή τους κάνοντας λόγο για «μεγάλη νίκη».

Επέμεινε στη θεωρία του παράλληλου κράτους που οργανώθηκε μέσα στον κρατικό μηχανισμό με στόχο να συνωμοτήσει ενάντια στην κυβέρνηση του λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται η ύπαρξη κράτους εν κράτει, υποσχόμενος ότι όσοι επιχείρησαν κάτι «θα ξηλωθούν», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο. «Τα δίκτυα αυτά δεν πρόκειται να τα ανεχτεί ούτε ο λαός ούτε ο ίδιος» τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα τους βγάλουμε από τις τρύπες τους και θα πληρώσουν».

«Αυτή η χώρα είδε τους προδότες που έβαλαν εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας, του κράτους και της χώρας και έφτασαν στο σημείο να παρακολουθήσουν ακόμη και το υπουργείο Εξωτερικών» είπε, αναφερόμενος στη διαρροή των συνομιλιών που διέρρευσαν στο YouTube λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να απαγορεύσει η κυβέρνηση τη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Έκανε επίσης λόγο για «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» και επιτέθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης. «Έχασαν αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις θέσεις τους» είπε αναφερόμενος στους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αντιπολίτευση που δεν θα καλλιεργεί την πόλωση».

Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους εντός και εκτός της Τουρκίας στήριξαν το ΑΚΡ, με ιδιαίτερη αναφορά στους Σύρους και Αιγύπτιους αντικαθεστωτικούς, τους Τούρκους της Ευρώπης, αλλά και οπαδούς του κόμματός του στα Σκόπια που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης μετά την εκλογική του νίκη. «Ευχαριστούμε τους φίλους και αδελφούς σε όλο τον κόσμο που όπως πριν από τον πόλεμο της απελευθέρωσης στήριξαν τον αγώνα απελευθέρωσης της Τουρκίας» είπε.

Σε πολλά σημεία της ομιλία του, ο κ. Ερντογάν ευχαριστούσε επανειλημμένος τον Θεό, υπενθυμίζοντας τις θρησκευτικές αναφορές της ιδεολογίας του κόμματός του.

Σημαντική λεπτομέρεια: Στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ΑΚΡ στην Αγκυρα εμφανίστηκε σύσσωμη η οικογένεια Ερντογάν. Όπως φαίνεται και στην κεντρική φωτογραφία στο μπαλκόνι ήταν ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η κόρη του Εσρά Αλμπαϊράκ, η σύζυγός του Εμινέ, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο γιος του Μπιλάλ και η άλλη κόρη του Σουμεγέ. Τα ονόματα όλων ακούγονταν στις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών, με τις οποίες η οικογένεια Ερντογάν κατηγορήθηκε ότι έλαβε εκατομμύρια ευρώ μίζες.

«Αστακός» η Κωνσταντινούπολη

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν σην Κωνσταντινούπολη μετά την έναρξη της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Σε στενό αστυνομικό κλοιό μπήκε η κεντρική πλατεία Ταξίμ, θέατρο συγκρούσεων και μεγάλων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν το προηγούμενο διάστημα.

Ισχυρή είναι η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας και σε άλλες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως το Οκμεϊντανί και το Μετζιντιγέκιοϊ, συνήθη ορμητήρια των διαδηλωτών.

Φήμες για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η ανησυχίες για εκδήλωση βίαιων συγκεντρώσεων διαμαρτυριών ενισχύθηκαν το βράδυ της Κυριακής, μετά τις φήμες που ήθελαν να γίνονται «παιχνίδια» με την παρουσίαση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Η σχετική φημολογία κλιμακώθηκε μετά και τη δήλωση του επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του CHP στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος καλούσε το λαό να μην εμπιστεύεται τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή» και κατήγγειλε ως εσκεμμένη τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές της Πόλης.

Καταγγελία για μεθοδευμένη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έκανε και ο υποψήφιος το CHP στο μητροπολιτικό δήμο του Εσκισεχίρ. Διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν και σε αρκετές επαρχίες στη νότια και στην ανατολική Τουρκία. Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, απέδωσε τις διακοπές στις κακές καιρικές συνθήκες και διαβεβαίωσε ότι αυτές δεν επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας τέθηκε ο δικτυακός τόπος του πρακτορείου ειδήσεων Cihan, που ανήκει στον όμιλο ΜΜΕ της εφημερίδας Zaman, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη της αδελφότητας «Χιζμέτ» που βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τον Ερντογάν.

Εννέα νεκροί

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 69, εκ των οποίων οι πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν σε συμπλοκές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της χώρας, μεταξύ οπαδών διάφορων υποψηφίων.

Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024